Salariul mediu a ajuns la 2.700 de lei net în 2018, plus 15%. Un programator câştigă 6.500 de lei pe lună, iar un chelner 1.600 de lei net

11 feb 2019 Autor: Adelina Mihai

Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 2.700 de lei în 2018, în creştere cu 15,3% faţă de anul 2017, aceasta fiind cea mai mare creştere din 2008 încoace, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Programatorii au fost şi în 2018 cel mai bine plătiţi salariaţi din economie, cu un salariu mediu de aproape 6.500 de lei net pe lună, iar angajaţii din hoteluri şi restaurante au cele mai mici salarii din România, cu o medie de sub 1.600 de lei net lunar.

„În hoteluri şi restaurante, o mare parte din veniturile angajaţilor sunt neimpozabile, pentru că sunt bacşişuri, iar în statistică se contorizează doar ce apare în acte. Există şi un nivel foarte diferit de complexitate a joburilor: în IT se plăteşte bine, dar joburile sunt complexe, necesită foarte multă pregătire şi formare continuă, pe când în industria textilelor, a lemnului sau în construcţii poţi să nu înveţi nimic timp de 40 de ani şi eşti ok. În IT, dacă nu ai învăţat jumătate de an, s-ar putea să nu mai fii aşa de bun în jobul tău“, a explicat Anca Puiu, consultant în cadrul firmei de executive search şi consultanţă în management Korn Ferry.

Creşterea salariului minim pe economie, majorările salariale de la stat şi creşterile de salarii din privat generate de deficitul de personal au fost printre principalii factori care au contribuit la majorarea salariului mediu din 2018.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.