România, pe ultimele locuri în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte ponderea investiţiilor străine în PIB, de numai 39%

15 iul 2018 Autor: Alex Ciutacu

Economia locală se bazează pe profitul reinvestit al companiilor deja existente pe piaţă şi duce lipsă de capital nou, a spus Dumitru Pîrvu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Statistice a BNR, în cadrul conferinţei ZF „Cei mai mari jucători din economie 2018“, oragnizată la sfârşitul lunii iunie. „Societăţile care au investit în România au continuat să reinvestească profituri totale de peste 1 miliard de euro. Ne bazăm pe profit reinvestit. Nu intră încă destul capital nou în economie. Soldul total al investiţiilor cu capital străin în economie se ridică la 74 miliarde de euro“, a arătat Dumitru Pîrvu. 

Statisticile arată că ponderea investiţiilor străine directe în PIB o aruncă pe România la coada clasamentului în regiune, cu un raport ISD/PIB de numai 39%, singurele ţări cu ponderi mai scăzute fiind Lituania cu 35% şi Slovenia cu 31%, într-un clasament condus de departe de Estonia cu 84%, potrivit datelor Eurostat citate de BNR.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.