Ritmul mediu de creştere a creditului în 2019 a fost de 7,6%, cel mai mare din ultimul deceniu, deşi creditarea privată a încetinit pe final de an

27 ian 2020 Autor: Claudia Medrega

Ritmul mediu de creştere a creditării private totale s-a mai revigorat în 2019 ajungând la 7,6% pentru întregul an, peste viteza de creştere a creditării din anul 2018, de 6,6%, iar soldul împrumuturilor populaţiei şi companiilor a ajuns la 267,6 mld. lei.

Creditul privat total a început anul 2019 cu o creştere anuală surprinzătoare de 8,4%, pentru ca la finalul lunii februarie ritmul anual să încetinească uşor, la 8%, iar în martie să coboare până la 7,7%. Ulterior, viteza creditării s-a mai temperat, coborând în luna iunie la 7,1%. După primele 9 luni din 2019, creditarea creştea cu un ritm mediu de 7,7%, iar până la finele anului trecut creşterea medie a creditului privat a ajuns la 7,6%.

În luna decembrie 2019, creditarea privată avea un avans de 6,6% faţă de aceeaşi lună din 2018.

Creşterea soldului creditului privat cu un ritm mediu anual de 7,6% a fost determinată de redinamizarea investiţiilor, majorarea veniturilor populaţiei, climatul pozitiv din pieţele financiare şi nivelul accesibil al costurilor reale de finanţare, potrivit Băncii Transilvania.

Creditele în lei au avansat cu un ritm de 10,5% an/an, în timp ce avansul împrumturilor în valută a fost de 2,3% an/an.

Creditele pentru populaţie în lei au continuat să fie motorul principal crescând cu ritmuri de două cifre.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.