Răul cel mare a fost depăşit? Consumul populaţiei a crescut cu 20% în mai faţă de aprilie

6 iul 2020 Autor: Miruna Diaconu

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 20,3% în luna mai faţă de luna anterioară, când a fost înregistrată cea mai mare scădere din ultimii ani, de  minus 22,3%, ca serie ajustată, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Lovitura crizei a fost însă prea mare ca temerile să fie risipite dintr-odată.

Dan Şucu, proprietarul retailerului de mobilă Mobexpert, spune că pentru lunile aprilie-mai, scăderea businessului în zona afacerilor cu mobilă este undeva la 40%, în contextul în care magazinele fizice au fost închise şi veniturile au venit doar din vânzările online.

Călin Costinaş, deputy CEO al Profi, este de părere că nu va fi un trend de creştere a vânzărilor din comerţul cu amănuntul, ci va exista o contracţie care deja începe să se arate.

Disponibilizările de locuri de muncă din perioada următoare va afecta considerabil consumul şi totodată vânzările din comerţul cu amănuntul: „Noi estimăm că în toamnă vor fi mai multe disponibilizări şi lucrul acesta va afecta consumul“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.