Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a crescut cu 15% în primele nouă luni ale anului 2019

8 dec 2019 Autor: Bogdan Alecu

Rata de neocupare pentru spaţii moderne de birouri de clasa A şi B din Capitală a ajuns la 9,3% la finalul lunii septembrie 2019, raportat la un stoc de 3,16 mil. mp. Prin comparaţie, la sfârşitul trimestrului al treilea din 2018, rata de neocupare era de 8,1%, arată datele CBRE Research, departamentul de analiză al companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

Creşterea ratei de neocupare a fost influenţată în parte de faptul că în primele nouă luni ale acestui an volumul de spaţii finalizate a fost aproape dublu faţă de perioada similară a anului anterior. În primele nouă luni din 2019, în Bucureşti au fost livrate 10 noi proiecte, cu o suprafaţă totală de 254.000 mp, ceea ce a dus stocul total la 3,16 mil. mp. Nu toate zonele au avut evoluţii similare ale gradului de ocupare, unele fiind avantajate de poziţia geografică favorabilă spre exemplu.

„Dacă ne uităm din punctul de vedere al zonelor de business, cele mai mari modificări au fost în zona CBD (Central Business District), unde s-a observat o scădere de 23% a gradului de neocupare, generată de numărul limitat de spaţii noi de birouri finalizate, în timp ce la polul opus este zona de vest. Creşterea ratei de neocupare din zona de vest a fost influenţată de numărul mare de proiecte finalizate, 50% din volumul total la nivel de Bucureşti“, a declarat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România. 

Dezvoltarea de proiecte în anumite zone ale Capitalei, precum în Vestul Bucureştiului, vine ca urmare a faptului că firmele încearcă să reducă timpul de tranzit al angajaţilor la o medie de maximum o oră pe zi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.