Producătorii de materiale de construcţii, bulversaţi de OUG 114/2018. „O parte din business intră sub incidenţa legii, o parte nu.“

15 ian 2019 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Producătorii de materiale de construcţii care intră sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, adoptată la sfârşitul anului trecut, spun că se află într-o situaţie incertă, pe de o parte pentru că nu tuturor le este clar dacă trebuie să aplice reglementările sau nu, iar pe de altă parte deoarece cheltuielile vor creşte semnificativ la unii dintre ei.

Ordonanţa prevede scutirea de la pla­ta contribuţiilor sociale ale angaja­to­rului pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028, reducerea con­tribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii.

„În codurile CAEN menţionate în ordonanţă, dintre cele pe care le avem noi, apare doar Fabricarea mortarului, din care noi nu înregistrăm 80% din cifra de afaceri, după cum prevede documentul, ci aproximativ 50%. De aceea, nu ştim dacă suntem obligaţi să acordăm salariul minim de 3.000 de lei brut. Noi realizăm cea mai mare parte a businessului din producţia de lacuri, vopsele şi polistiren, însă acestea nu intră în prevederile OUG“, a declarat Dan Stăncescu, CEO al Adeplast.

Pe de altă parte, Daniel Guzu, acţionar al Duraziv, spune că angajaţii companiei nu au salarii mai mici de 3.000 de lei, astfel că impactul OUG nu este mare pentru business.

„Pe lângă Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos, noi avem cod CAEN şi pe producţia de vopsele, însă acela nu este prevăzut în OUG“, a explicat Guzu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.