Primul avertisment major în privinţa viitorului: Inteligenţa artificială şi roboţii vor putea înlocui cel puţin 60% dintre angajaţii din birourile moderne din România

22 sep 2018 Autor: Bogdan Alecu

Inteligenţa artificială sau computerele care se pot adapta şi care pot învăţa vor putea înlocui în următorii ani cel puţin 60% din joburile din clădirile moderne de birouri din România, în condiţiile în care există extrem de multe slujbe cu un grad de complexitate foarte scăzut, repetitive (inclusiv BPO), care pot fi automatizate foarte uşor.

„România este o ţară a extremelor - avem Bucureşti-Ilfov, care se află în top 3 al regiunilor din UE din prisma den­sităţii angajaţilor cu slujbe high-tech, dar şi multe slujbe cu un grad foarte scăzut de complexitate. Spre exem­plu, 99% din telemarketeri sau 94% din con­ta­bili/au­ditori vor dispărea în următoarele decenii, conform date­lor celor de la Oxford. Sigur există şi alte studii (in­clusiv mai noi), dar cam toate spun aceeaşi poveste: mare par­te din slujbele pe care le avem acum vor dispărea, dar tre­buie să ne punem întrebarea dacă nu oare acum 20-30 de ani ne-am fi gândit că ar există atâtea poziţii de pro­gra­ma­tor sau slujbe precum social influencer“, a spus George Didoiu associate director în departamentul de birouri al Colliers International.

Ieri, compania de comunicaţii Vodafone a anunţat că va concedia în acest an financiar 1.700 de oameni sau 8% din forţa de muncă din centrele de servicii, o parte chiar din România, potrivit lui Nick Read, care va prelua luna viitoare poziţia de CEO al Vodafone, citat de Financial Times.

Tăierile sunt parte a unui program mai larg care urmăreşte reducerea costurilor cu 8 mld. euro şi care are în vedere preluarea multor activităţi de rutină din backoffice de către roboţi software.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.