Prima tranzacţie majoră din agricultură. O companie a unui şeic din Abu Dhabi, cu afaceri de 1 mld. dolari, aproape să preia Agricost pentru 200 mil. euro

11 mar 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ Agricost Brăila este cea mai mare fermă de cereale din România, care operează în sistem de arendă 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei.

Compania românească deţinută de antreprenorul Constantin Duluţe este aproape să fie cum­pă­rată de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, un gigant cu afaceri de 1 mld. dolari anual, potrivit sur­selor din piaţă. Tranzacţia se va ridica la pes­te 200 mil. euro, conform datelor ZF.

Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Al­te­ţea Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură - cul­tivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii - de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

Compania s-a dez­voltat puternic prin achiziţii şi fuziuni la ni­vel mondial, conform datelor de pe site-ul pro­priu, fiind activă în peste 20 de pieţe.

Gigantul Al Dahra are o cifră de afaceri totală de peste 1 mld. dolari, cu o creştere anuală (compound annual growth rate) de 51%.

Compania deţine sau operează în sistem de arendă circa 200.000 de acri în toată lumea (81.000 de hectare), po­tri­vit site-ului propriu. Achiziţia Agricost din Ro­mânia ar însemna o creştere de aproape 70%.

Agricost Brăila operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, fiind astfel cea mai mare fermă de pe piaţa locală. 

Producătorul de cereale şi seminţe oleaginoase Agricost, un bu­siness de 86 de milioane euro de­ţinut de antreprenorul Con­stan­tin Duluţe, este aproape să fie preluat de Al Dahra, potrivit surselor din piaţă.

Valoarea tranzacţiei ar putea sări de pragul de 200 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF care au luat în calcul un preţ al terenului de circa 4.000 de euro per hectar, dat fiind că acesta este operat în sistem de arendă. Până la închiderea ediţiei oficialii celor două părţi nu au putut fi contactaţi de ZF.

În toamna anului trecut, presa din Orientul Mijlociu titra că Al Dahra din Emiratele Arabe Unite împreună cu Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (Salic), o companie controlată de stat, vor investi împreună 1,33 mld. dolari în regiunea Mării Negre pentru a dezvolta agricultura din zonă şi pentru a asigura hrană pe viitor în zona Golfului. „Vom achiziţiona companii şi vom investi în cereale şi în ferme de animale“, spunea atunci Abdullah Al Dubaikhi, CEO-ul Salic, o companie de investiţii în spatele căreia se află Fondul de investiţii publice din Regatul Arabiei Saudite. Fondul comun va investi într-un total de zece ţări, printre care Rusia, Ucraina, Bulgaria şi România. O primă investiţie de 100 mil. euro a fost anunţată tot atunci în Rusia.

Ziarul Financiar a scris încă din vara anului trecut că imperiul agricol Agricost este vânat de investitori nemţi, britanici şi arabi. La momentul acela oficialii de la Agricost afirmau că terenul este al statului, „nici noi nu avem cum să intrăm în proprietatea lui, de aia nici nu suntem vânaţi aşa tare de investitorii străini“. Ei mai spuneau că nu vor să vândă, dar caută parteneri pentru extindere în zona de procesare, care ar asigura o creştere a valorii adăugate a businessului.

Totuşi, negocierile au continuat, iar investitorii din Orientul Mijlociu au ajuns în pole position. Mai mult, pentru ei nu este o premieră să opereze în arendă, ei având atât teren în proprietate, dar şi în arendă.

Producătorul agricol Agricost exploatează în Insula Mare a Brăilei, într-o incintă îndiguită, o suprafaţă de 55.639 hectare de teren arendat de la Agenţia Domeniilor Statului, în confor­mitate cu contractul de concesiune numărul 9 din 3 august 2012, potrivit datelor transmise anterior de companie.

După suprafaţa pe care o lucrează, Agricost exploatează cea mai mare fermă din România şi, spun reprezentanţii companiei, din Europa.

Agricost cultivă floarea-soarelui, grâu, orz, porumb, soia şi lucernă, producţii care se vând în proporţie de 95% la export prin traderi.

Din cele aproape 56.000 de hectare exploatate de Agricost, peste 60% sunt irigate, iar compania urmează să crească suprafaţa irigată la 95% în 2018, potrivit reprezentanţilor companiei.

Tot mai mulţi străini se gândesc să investească în agriculura românească în contextul în care preţurile sunt încă de câteva ori mai mici decât în afara ţării.

Pe de altă parte însă, agricultura locală este puternic fărâmiţată, astfel că investitorii străini caută proprietăţi de câteva mii de hectare care să fie deja comasate.

Preluarea Agricost de către arabi ar fi însă prima mare tranzacţie (cu o valoare atât de mare) din agricultura românească. Terenul comasat şi irigat au fost două dintre avantajele companiei controlate de antreprenorul Constantin Duluţe.

Anul 2017 a fost un an excelent pentru agricultura României, cu producţii record, totale sau în ceea ce priveşte randamentul la hectar, la nouă culturi, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

Pentru prima dată în istorie România a detronat Franţa la producţia de porumb, ajungând liderul producţiei în UE, cu o recoltă de 14,5 mil. tone, potrivit datelor Eurostat.  În 2017 fermierii români au realizat aproape un sfert, 22%, din producţia totală de porumb a UE.

România este a şasea cea mai mare putere din UE la producţia de cereale. România este responsabilă de 7,2% din producţia totală de cereale de la nivelul UE, care a fost de 301,8 mil. tone în 2017, potrivit sursei citate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.