Preşedintele cooperativei Someş Arieş, formată din 70 de fermieri: Singura şansă de supravieţuire pentru fermele mici este asocierea

19 aug 2019 Autor: Florentina Niţu

Preşedintele cooperativei agricole Someş Arieş din Apahida, judeţul Cluj, formată din 70 de fermieri, din Bistriţa, Sălaj, Cluj, Mureş şi Alba, care au un efectiv de 7.000 de capete de bovine, susţine că singura şansă de supravieţuire pentru fermele mici este asocierea. El spune că fermierii pe care-i reprezintă s-au asociat pentru a face faţă concurenţei mari din agricultură, odată cu apariţia marilor investitori străini.

„Cooperativa este făcută să aducă un câştig fermierilor. Fermele mici şi mijlocii nu vor rezista concurenţei acerbe din agricultură fără să fie asociate într-o formă economică. Dacă eşti fermier mic, numai alături de alţi fermier poţi face faţă şi poţi creşte“, consideră Dan Ţandea, preşedintele cooperative Someş Arieş.

În 2019, membrii cooperativei au produs circa 42.000 de litri de lapte zilnic. Ei furnizează laptele pentru procesare către FrieslandCampina, Sanlacta, Unilact şi Romfulda, dar produc într-o fabrică de la Ţaga brân­zeturi sub brandul propriu Produs de Ţaga, pe care le comer­cializează în magazinele mici din judeţul Cluj.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.