Pieţele nu te iartă. Randamentele titlurilor de stat cresc din cauza majorării deficitului bugetar şi a necesarului de finanţare al statului

2 dec 2019 Autor: Claudia Medrega

Deficitul bugetar va ajunge în acest an la 4,4% din PIB, după noile calcule ale Ministerului Finanţelor ♦ Datoria publică a crescut cu peste 30 mld. lei în doar nouă luni din 2019.

Deficitul bugetar va ajunge în acest an la 4,4% din PIB, după noile calcule ale Ministerului Finanţelor ♦ Datoria publică a crescut cu peste 30 mld. lei în doar nouă luni din 2019.

 

Randamentele medii (dobânzile efec­tive de tranzacţionare)la titlu­ri­le de stat au prins viteză, iar mo­neda naţională s-a depreciat în faţa euro în ultima lună, într-un context eco­nomic intern carac­te­rizat de temperarea avân­tului PIB, un nivel ridi­cat al inflaţiei, accentuarea de­ficitului de cont cu­rent şi derapaje fiscale, pre­cum şi avansul datoriei publice, situaţia externă fiind, de asemenea, marcată de tensiuni economice.

Costurile de finanţare ale statului prin titluri de stat au accelerat în luna noiembrie pentru majoritatea scadenţelor după ce în octombrie reveniseră pe o pantă ascendentă, unii analişti punând această creştere pe seama preocupărilor cu privire la climatul din sfera finanţelor publice, în condiţiile în care deficitul bugetar a fost recal­culat şi va urca la 4,4% din PIB până la sfârşitul anului.

Practic, deficitul bugetar va depăşi în acest an ritmul creşterii economice, recalculat la 4%. Iar cursul de schimb oscilează în jurul pragului de 4,8 lei/euro. „Preocupările cu privire la climatul din sfera finanţelor publice (inclusiv provocările din 2020) au condus la creşterea ratei de dobândă la titlurile de stat la 10 ani cu 3,9% până la maximul de la jumătatea lunii iulie“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică.

Rectificarea bugetară anunţată de ministrul de finanţe Florin Cîţu propune un deficit bugetar de 4,4% din PIB la sfârşitul acestui an, necesarul de finanţare fiind în ascensiune.

În luna noiembrie, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă circa 5 mld. lei, cu mai mult de 20% peste nivelul programat, precum şi 670,6 mil. euro.

Randamentele titlurilor de stat emise de Ministerul Finanţelor au fost în noiembrie 2019 între 3,02% şi 4,17% pentru maturităţile cuprinse între 6 luni şi 10 ani.

Pentru luna decembrie, Trezoreria Statului a programat împrumuturi de aproape 6 mld. lei.

 

Datoria publică a ajuns la 360,8 mld. lei, în creştere cu 30 mld. lei în nouă luni

Pe primele nouă luni din an, ianuarie - septembrie, datoria publică a României a crescut cu 30,3 mld. lei, până la 360,8 mld. lei (75,6 mld. euro) - o cifă impresionantă având în vedere că ea înseamnă îndatorarea pe care, în anii trecuţi, România o înregistra într-un an sau chiar doi. Comparativ în întregul an 2018, aceeaşi datorie a făcut un salt de 29 mld. lei. Este prima dată în ultimii cinci ani când datoria publică face un astfel de salt ca pondere în PIB, ajungând la 36,5% din PIB. Şi este pentru prima dată de la criză încoace când deficitul fiscal, reprogramat la 4,4% din PIB, este mai are decât creşterea economică, ajustată la 4%. Iulian Anghel

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.