PIB-ul a crescut în S I/2019 cu 4,7%, dar căderea neaşteptat de dură a producţiei industriale anunţă vremuri mai puţin faste. Încetinirea motoarelor Germaniei anunţă că tensiunile globale pătrund în economia României, un semn deloc bun pentru viitor

14 aug 2019 Autor: Iulian Anghel

Economia a crescut în primul semestru din 2019 cu 4,7%, an/an. Dar evoluţia producţiei industriale, care s-a restrâns cu 6,6% în iunie şi ca urmare a încetinirii motoarelor Germaniei, anunţă că tensiunile globale pătrund în economia României, un semn deloc bun pentru viitor.

Institutul Naţional de Statitistică (INS) a publicat miercuri datele „semnal“ despre evoluţia PIB în primul semestru şi în T II /2019, care indică o uşoară decelerare a ritmului creşterii economice de la 5%, an/an, în primul trimestru, la 4,4% în cel de-al doilea. În T2/2019 faţă de T1, economia a avut un avans de 1% comparativ cu o creştere consemnată în primul trimestru din 2019, faţă cu T4/2018, de 1,2%. În semestrul I, PIB-ul a crescut cu 4,7%, an/an.

Însă atenţia economiştilor nu a fost atrasă de performanţa mulţumitoare a economiei României consemnată în prima parte a anului, ci de datele din Germania (minus 0,1% creştere economică T2 faţă de T1) şi de căderea consemnată de producţia industrială autohtonă - minus 6,6% în iunie, an/an, şi de minus 0,6% în S I, an/an.

„Nu trebuie să cădem în defetism, dar datele din economie, puse cap la cap, indică riscuri însemnate“, a comentat economistul Laurian Lungu, în vreme ce Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a adăugat: „Ştirea principală a zilei este căderea producţiei industriale, nu datele despre PIB, care sunt uşor peste aşteptările noastre“.

Economiştii din Occident au vorbit în ultimele zile despre o posibilă recesiune în Germania – principala piaţă de desfacere pentru exporturile României. Datele Eurostat au indicat miercuri o scădere a economiei acestei ţări în T2 faţă de T1 de 0,1%. Săptămâna trecută o altă serie de date arătau o restrângere a industriei germane ca urmare a războiului comercial, iar economiştii români pun atât scăderea exporturilor româneşti în iunie (minus 5,5%, an/an), cât şi căderea industriei pe seama pensiunilor globale şi mai ales pe seama situaţiei mai puţin faste din cea mai mare economie a Europei.

„Statisticile indică decelerarea ritmului de creştere economică pe fondul resimţirii tensiunilor globale, al evoluţiei sub potenţial din zona euro şi al provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern“, a comentat Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

„Suntem conectaţi cu Europa pe lanţurile ciclurilor de producţie. Cauzele scăderilor sunt multiple: războiul comercial în care Germania este ţintă, situaţia politică în Europa care afectează calitatea politicilor economice – a se vedea cazul Italiei. În plus, să nu uităm că suntem în al nouălea an de expansiune economică şi, inevitabil, urmează şi o scădere“, a adăugat Laurian Lungu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.