Oliver Bate, CEO al Allianz, unul dintre cei mai puternici asigurători şi administratori de bani din lume spune la Bucureşti: Faceţi proiecte de investiţii şi creaţi o legislaţie adecvată, puneţi presiune pe Guvern, iar noi vom veni cu banii

23 mai 2019 Autor: Anelis Baciu

Oliver Bate este CEO al grupului german Allianz cu active de 900 mld. euro, de circa patru ori mai mult decât PIB-ul României

„România are un potenţial enorm. Să luăm doar exemplul Clujului, unde aveţi un număr de studenţi comparabil cu cel din München.“  

Grupul german Allianz, unul dintre cei mai mari asigu­rători şi administratori de bani din Europa, cu active de 900 miliarde de euro, de peste patru ori mai mult decât PIB-ul României, este pregătit să investească mai mult în România, chiar în infrastructură dar pentru a face acest lucru cere guvernului să vină cu proiecte bine definite şi cu un cadru legislativ adecvat, a declarat într-o discuţie cu ZF Oliver Bate, CEO al Allianz.

„România are oameni grozavi, dar are nevoie de investiţii în infrastructură. Noi am fi bucuroşi să aducem mai mulţi bani şi să investim în infrastructură, în autostrăzi, aeroporturi, dar pentru a putea face acest lucru avem nevoie să veniţi cu proiecte bine creionate şi mai avem nevoie de o legislaţie adecvată care să ne permită să investim. Nu banii lipsesc, ci cadrul legislativ şi proiectele bune. Trebuie să puneţi presiune pe guvern să vină cu aceste proiecte de investiţii, iar noi vom ajuta la dezvoltarea României“, a explicat Bate. El a fost la Bucureşti la conferinţa Insurance Europe, reuniunea anuală a asigurătorilor europeni.

Bate a spus că România are un potenţial uriaş şi de a dat exemplul Clujului, care are un număr comparabil de studenţi cu cel din München. „Clujul este un centru IT puter­nic. Este un exemplu care arată potenţialul economic al României. Ce vă trebuie este infrastructura“, a spus el.

Pe de altă parte, Bate spune că din declaraţiile politicienilor nu este clar dacă se vrea ca investitori precum Allianz să contribuie la dezvoltarea României şi să-şi majoreze investiţiile.

„Dacă nu apreciaţi investitorii inter­na­ţionali, dacă aveţi o legislaţie greşită, aşa cum se poate întâmpla în piaţa pensiilor pri­vate, banii nu vor veni în România.“ El s-a întâlnit aseară cu oficiali guvernamentali, iar astăzi se va vedea cu reprezentanţii ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

 

 

Lard Friese, CEO al NN Group: Avem o discuţie constructivă cu autorităţile din România pe subiectul Pilonul II şi sper să avem rezultate bune

Lard Friese, CEO al grupului olandez NN, care deţine în România cel mai mare administrator de pensii private, spune că până acum a avut un dialog constructiv cu autorităţile în ceea ce priveşte situaţia pensiilor private obligatorii (Pilonul II). Guvernul cere administratorilor de pensii private din România să majoreze de trei până la 28 de ori capitalul social pentru a rămâne în piaţă. Deocamdată, cerinţa de capital suplimentar este suspendată, iar administratorii de fonduri încearcă să convingă guvernul că asemenea majorări nu sunt necesare.

„Ştiu despre noile cerinţe legislative din România, avem o discuţie constructivă cu autorităţile şi sperăm să avem rezultate bune. Nu pot să comentez mai mult în acest moment“, a declarat Friese pentru ZF. El se întâlneşte astăzi cu oficialii ASF.

NN ar trebui să aducă la capitalul administratorului de pensii private din România peste 1,3 miliarde de lei. În prezent NN are un capital social de 75 milioane de lei. NN administrează active în valoare de peste 18 miliarde de lei de la 2 milioane de participanţi. Grupul olandez deţine la nivel local şi cel mai mare asigurător de viaţă - NN Asigurări.

Grupul NN a apărut după criza financiară prin vânzarea diviziei de asigurări de viaţă a grupului ING, ca o condiţie a ajutorului de 20 de milioane de euro primit de la statul olandez în 2009.

„Suntem prezenţi în 18 ţări. Suntem şi vom continua să fim o companie puternică“, a răspuns Friese la întrebarea dacă va mai exista NN şi în următorii 10-20 ani, în condiţiile în care acum 15 ani compania nu existasub acest brand. 

Lard Friese este CEO al grupului olandez NN care deţine în România cel mai mare administrator de pensii private şi cel mai mare asigurător de viaţă

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.05.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.