O veste proastă: Grupul ArcelorMittal confirmă vânzarea combinatului siderurgic din Galaţi

15 apr 2018 Autor: Simona Tatu

Grupul ArcelorMittal a confirmat că va vinde combi­na­tul siderurgic din Galaţi pentru a putea prelua pro­du­că­torul Ilva din Italia. Alături de uzina din România, pe lista uni­tăţilor care vor fi vândute se află şi alte capacităţi de pro­ducţie, din Italia, Macedonia, Republica Cehă, Belgia sau Luxemburg.

Acesta este primul anunţ oficial al grupului Arce­lorMit­tal pe această temă, după ce primele infor­maţii pri­vind vânzarea unor active din Europa au apărut la ju­mătatea lunii martie.

ArcelorMittal vrea să cumpere Ilva, un combinat side­rur­gic amplasat în sudul Italiei, care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an, iar pentru că poziţia sa ar putea deveni prea puternică în siderurgia europeană, Comisia Europeană i-a cerut să renunţe la alte capacităţi.

Această vânzare a Sidex este o veste proastă chiar dacă există alţi investitori interesaţi de o eventuală achi­zi­ţie, resprectiv oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov sau gru­pul turc Erdemir.

Sidex Galaţi este cel mai mare angajator din judeţul Galaţi, cu 6.000 de oameni, iar combinatul generează peste 15% din cifra de afaceri totală a judeţului.

În 2016, ultimele date disponibile, combinatul a avut afaceri de 3,5 mld. lei, fiind una din cele mai mari companii din România.

Industria oţelului din întreaga lume traversează o perioadă extrem de tulbure, cu supracapacităţi de pro­duc­ţie, cu dumpingul chinezilor şi cu noile sancţiuni anunţate de Donald Trump pentru a proteja piaţa americană.

În peste două decenii, grupul Mittal, aparţinând mi­liar­darului Lakshmi Mittal, a făcut o restructurare masivă la Galaţi în încercarea de a face combinatul competitiv pe plan internaţional.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.