Noul „star“ al economiei locale. Daimler a crescut de cinci ori într-un an şi a sărit de 1,6 mld. € cu fabrica de cutii de viteze din Sebeş

3 iun 2018 Autor: Bogdan Alecu

♦ Compania Star Assembly, deţinută de Daimler, intră cu acest rezultat în top zece cele mai mari companii din România.

Compania Star Assembly din Sebeş, responsabilă de producţia trans­misiilor 9G-Tronic – cutiile de vi­te­ze automate cu nouă trepte care echipează autoturis­me Mer­cedes-Benz, a înregistrat anul trecut o ci­fră de afaceri de 7,3 mld. lei (1,6 mld. euro), de aproape cinci ori mai mult decât în anul anterior.

Este cel mai mare avans înregistrat de o companie de top din economia locală, iar „ex­plo­zia“ businessului Star Assembly aminteşte de ascensiunea pe care a avut-o Nokia la Cluj înainte de 2010.

Profitul net al Star Assembly a urcat tot de aproa­pe cinci ori, la 54 mil. euro, în timp ce numărul angajaţilor a crescut de la aproape 1.200 în 2016 la peste 1.800 anul trecut.

Investiţia de 300 mil. euro realizată de Daim­ler la Sebeş, uzină inaugurată în 2016, a fost cea mai mare realizată în industria auto ro­mâ­nească în ultimii ani. Cutiile de viteze pro­du­se acum în fabrica din judeţul Alba sunt printre ce­le mai avansate din lume. Daimler este printre puţinii constructori care încă le produce „in house“. Mercedes-Benz şi-a consolidat anul trecut po­ziţia de numărul 1 în segmentul autoturis­me­lor premium, înregistrând la nivel mondial atât cea mai mare creştere a vânzărilor, cât şi cel mai mare volum, urcând cu 10%, la aproape 2,3 milioane de maşini, depăşind atât Audi (aprox. 1,9 mil. maşini), cât şi BMW (aproape 2,1 mil. maşini). Dar trendul va continua pe măsură ce vân­zările Mercedes-Benz vor continua să se aprecieze, mai ales în contextul în care brandul german tocmai a depăşit Audi pentru prima dată în China.

Mai mult, transmisia 9G-Tronic se regăseşte atât pe limuzinele mărcii, C, E şi S, cât şi pe SUV-urile Mercedes-Benz, acestea înregistrând cele mai mari creşteri ale vânzărilor, alături de celelalte modele de nişă. În plus, aproape toate modelele Mercedes-Benz, mai puţin clasa A, vin echipate cu trans­misia automată cu nouă trepte, cu mici ex­cepţii, unde este oferită în paralel cu transmisia ma­nuală cu şase rapoarte.

Mai mult, cutia cu nouă trepte funcţionează inclusiv pe sistemele hibride de propulsie, astfel încât producţia de la Sebeş nu va fi influnţată cel puţin în următorii zece ani de „electrificarea“ industriei auto.

Rezultatele Star Assembly demonstrează valoarea adăugată pe care o poate aduce un producător auto pentru economia locală.

Daimler a avut un impact puternic asupra economiei judeţului Alba, cunoscut până atunci în principal pentru industria lemnului. Dintr-un jucător de talie medie, Alba a intrat în 2017 în top zece cei mai mari exportatori din România, devansând Constanţa, Prahova sau Ilfov, „veterani“ ai rulajelor mari la export. Exporturile realizate de companiile din Alba s-au ridicat anul trecut la 2,45 mld. euro, cu 85% mai mult faţă de 2016 şi mai mult decât duble raportat la 2015. Cu un rulaj de 2,45 mld. euro la export, Alba se află pe locul şapte în topul judeţelor din România, după Bucureşti, Timiş, Argeş, Arad, Braşov şi Sibiu.

Boom-ul exporturilor din Alba a fost anticipat încă din 2016, când investiţia Daimler începea să se vadă, iar judeţul din Transilvania se afla pe primul loc raportat la creşterea exporturilor (29% în 2016 faţă de 2015). Anul trecut însă, creşterea explozivă a businessului Star Assembly a permis judeţului Alba să urce pentru prima dată între cei mai mari zece exportatori din economie. în 2015, Alba era pe locul 15, iar în 2016 pe poziţia a unsprezecea, arată datele de la INS.

Star Assembly este liderul exporturilor din judeţul Alba, un clasament în care producătorul deţinut de Daimler este urmat de fabrica Bosch de la Blaj, de Kronospan din industria lemnului şi de Star Transmission, o altă companie din grupul Daimler.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.