„Ne-au trebuit 10 ani să reducem decalajele dintre salariul unui şef şi al unui muncitor de la 10 la 1 la 8 la 1“

15 iul 2018 Autor: Roxana Rosu

♦ În Europa de Vest un şef câştigă de trei ori mai mult decât un muncitor.

Un director de fabrică din România are un salariu de opt ori mai mare decât un muncitor, raport care se regăseşte şi în alte ţări din regiune, în timp ce în Europa de Vest decalajul este mult mai mic, de 3 la 1, a spus la ZF Live Anca Puiu, consultant la compania de consultanţă şi executive search Korn Ferry.

„Ne-au trebuit 10 ani să trecem de la o diferenţă de 10/1 la un raport de 8/1 între salariul unui şef şi al unui muncitor. Nu e un pronostic bun pentru viitor. Începe să se aplatizeze decalajul, dar va mai dura mult până să ajungem la raportul din Vest, cred că în jur de 20 de ani“.

În ultimii ani, creşterile salariale din mediul privat s-au situat undeva la 4-5% pe an, rată care se va menţine şi în 2018, potrivit datelor din studiile salariale realizate de Korn Ferry.

România a fost cunoscută în ultimele decenii ca o piaţă cu forţă de muncă ieftină, principalul atu care a atras companiile străine în zonă pentru mult timp, dar în ultimii ani, treptat, salariile locale au început să semene – cel puţin la nivel de management – tot mai mult cu cele din ţările central-europene sau chiar vestice.

„La posturile fără studii superioare, încă putem fi consideraţi o ţară cu forţă de muncă pe care companiile şi-o  pot permite. Dacă vorbim de posturi pentru care este nevoie de studii superioare, de management, salariile se apropie tot mai mult de nivelul din Vest.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.