La minimul deceniului. Depozitele bancare ale străinilor în România au coborât în mai la 3,2 mld. €

19 iul 2017 Autor: Claudia Medrega

Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, care reprezintă în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, au continuat să scadă în primele cinci luni din acest an, iar în a doua parte a anului tendinţa de ajustare a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală ar putea să continue.

Dacă în ianuarie soldul depozitelor străinilor a fost de 3,55 mld. euro, în februarie a coborât până la 3,3 mld. euro, în martie a ajuns la 3,4 mld. euro, în aprilie a revenit la 3,3 mld. euro, pentru ca în luna mai să scadă la 3,24 mld. euro, la minimul ultimului deceniu.

Faţă de maximul atins în vara anului 2011, din depo­zi­tele străinilor pe termen lung s-au „evaporat“ 5,4 mld. euro.

În luna mai 2017 Consiliul de administraţie al BNR a decis să diminueze rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută de la 10% la 8%, dând băncilor înapoi aproximativ jumătate de miliard de euro. Ajustarea vine în contextul scăderii ponderii creditului în valută spre 40% din total, al consolidării rezervelor valutare „peste nivelul adecvat“ şi al îmbunătăţirii structurii acestora. Anul trecut, RMO la valută au fost diminuate de două ori, de la 14% la 12% în ianuarie şi ulterior, în toamnă, până la 10%.

Prin reducerea RMO la valută BNR le-a furnizat băncilor fonduri cu care să plătească din datorii, să ramburseze o parte din resurse la băncile-mamă şi suficientă lichiditate pentru a putea să dea credite în valută fără să mai depindă de finanţările de la acţionari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.07.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.