Investiţi în România!, un proiect ZF & CEC Bank. Valer Blidar, Astra: România are nevoie de cel puţin 1.000 de tramvaie moderne

1 iul 2020 Autor: Bogdan Alecu

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad: Ca producţie fizică, noi producem 80% din tramvaie în România, dar ca valoare procentul este mai mic deoarece firmele din vest ne vând componente foarte scumpe şi căutăm să asimilăm în ţară

Bucureştiul este singura capitală europeană fără niciun tramvai nou şi modern, iar la nivel naţional circulă mai puţin de 20 de tramvaie moderne, în contextul în care la nivel european acesta este un mijloc de transport în comun care câştigă puternic teren şi este modernizat.

„În România circulă doar câteva tramvaie noi, în condiţiile în care pe plan local sunt necesare 1.000 - 1.100 de tramvaie însă circulă acum mai puţin de 20. Necesarul este mare şi sperăm că oraşele se vor îndrepta către Astra, nu către companii străine care subcontractau la noi şi ei încasau banii iar noi grăunţele. În cazul în care apar tehnologii noi, şi noi putem merge la furnizor şi putem cumpăra acea componentă“, a spus Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad.

Astra a cumpărat în 2010 o licenţă de fabricaţie de la Siemens pentru tramvaie, care poate oferi tramvaie de la două la şase vagoane, de la 18 la 54 metri lungime, podea com­plet coborâtă şi aer condiţionat.

„În Arad circulă de peste 6 ani tramvaiul Im­pe­rio. Am livrat în con­ti­nuare şi către Cluj, care a con­tractat 24 de tramvaie, Oradea 20, Arad 28, Galaţi 18. Toate acestea sunt în producţie în diferite stadii“, a spus proprietarul uzinei.

La Arad Astra are două fabrici, fiecare poate produce 25-30 de tramvaie pe an, la un program de lucru de 8 ore, un singur schimb.

„Ca producţie fizică, noi producem 80% din tramvai în România, dar ca valoare procentul este mai mic deoarece firmele din vest ne vând componente foarte scumpe şi căutăm să asimilăm în ţară“, a subliniat omul de afaceri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.