INS reconfirmă creşterea economică din T1, dar CE nu crede că România poate evita o cădere de 6% în 2020

7 iul 2020 Autor: Iulian Anghel

Economia României „a dat semne de rezilienţă“ în T1/2020. PIB-ul real a crescut în T1/2020 cu 2,4%, an la an, şi cu 0,3% în T1/20120, faţă de T4/2019, admite Comisia Europeană. Previziunile pe întreg anul ale executivului UE sunt însă mai posomorâte: minus 6% cădere economică în 2020 pentru economia locală şi doar un plus de 4%, în 2021.

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat, marţi, evoluţia bună a economiei României  în T1, însă previziunile de vară ale Comisiei Europene pentru evoluţia economiilor UE, publicate tot marţi, temperează optimismul: revenirea va fi mai dificilă decât se credea.

Faţă de anticipările guvernului României care şi-a construit bugetul, la rectificare, pe o cădere economică de doar 1,9%, în 2020, Comisia merge pe cifre mult mai severe şi vede o scădere a PIB-ului naţional de 6%. Pentru UE, în ansamblu, scăderea ar fi şi mai mare - 8,3%. Comisia avertizează: o cădere mai severă a unuia sau a altuia dintre principalii parteneri la export ai Româ­niei (Italia, Franţa sau Germania - n. red.) va complica lucrurile. Un al doilea val de pandemie în România va întârzia recuperarea şi, în plus, deficitele imense ale ţării vor pune mari probleme în viitor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.