Industria alimentară din România este pe primul loc la creşterea producţiei în Uniunea Europeană

20 aug 2018 Autor: Mădălina Panaete

Industria alimentară şi a bău­tu­ri­lor din România, o piaţă de peste 10 miliarde de euro, a înregistrat în T1/2018 o creştere de 6,1% a produc­ţiei, respectiv 8,1% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă din 2017, cifre care poziţio­nează ţara pe primul loc în Uniunea Europeană, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor Eurostat, citate de compa­nia de cercetare Food Drink Europe.

Astfel, România a depăşit ţări pre­cum Polonia, Bulgaria sau  Ungaria, care au avut la rânduri lor creşteri la nivelul industriei alimen­tare, însă mai mici.

Evoluţia pozitivă a sectorului alimen­tar în primele trei luni ale anului vine în con­textul în care consumul a fost şi el pe o pantă ascendentă, iar economia a avan­sat cu 4% faţă de primul tri­mestru din 2017. În plus, veniturile popu­laţiei au continuat să crească dacă luăm în cal­cul că de la 1 ianuarie sala­riul minim s-a majorat.

Însă, cu un salariu minim brut de 413 euro (1.900 de lei) pe lună, adică 252 de euro net, România se află în continuare pe penultimul loc în Uniu­nea Europeană la acest capitol. Bul­garia este pe ultimul loc cu un sala­riu minim net de 226 de euro pe lună.

Dacă un angajat român câştigă net 252 de euro, ca salariu minim, un sala­riat din Ungaria are cu 40 de euro mai mult, în timp ce unul din Cehia are cu 165 de euro peste nivelul de pe piaţa locală. Prin comparaţie, un salariat po­lonez câştigă cu 113 euro mai mult de­cât un român plătit cu minimul pe eco­nomie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.