Încă o sursă de presiune pe curs: Peste 440 milioane euro din depozitele străinilor s-au evaporat într-o lună

14 feb 2018 Autor: Anelis Baciu

Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, aveau la sfârşitul lunii decembrie 2017 2,6 mld. euro în depozite pe termen lung deschise la băncile locale, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, potrivit BNR.

În 2017 străinii au scos 1 mld. euro din România, ceea ce în termeni procentuali înseamnă o scădere de 28% faţă de 2016. Tendinţa de evaporare s-a accentuat în ultima lună din 2017, când au ieşit din depozite peste 440 mil. euro. Ieşirea masivă pe final de an s-a văzut în evoluţia cursului care a depăşit în decembrie pragul de 4,66 lei, maximul istoric. Scăderea depozitelor a dus practic la diminuarea ofertei de euro şi implicit la o apreciere a monedei europene. Leul s-a depreciat cu 2,6% în raport cu moneda europeană în 2017.

„Diminuarea depozitelor pe termen lung deţinute de străini este, parţial, şi rezultatul închiderii unor poziţii ale acestora. În parte, aceste ieşiri de capital reflectă şi o îngrijorare crescândă vizavi de accentuarea unor dez­echi­libre macroeconomice autohtone care, implicit, pot altera cursul politicilor economice în viitor. Aceste fluxuri de capital caută de regulă randamente sigure, chiar dacă sunt mai mici. Incertitudinile privind rata inflaţiei sau riscul politic pot afecta aceste randamente, cu atât mai mult cu cât pot pune o presiune suplimentară pe cursul de schimb“, a explicat analistul financiar Laurian Lungu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.