Franţa a bătut deja Croaţia la economie. Va salva fotbalul mândria croaţilor?

12 iul 2018 Autor: Bogdan Cojocaru

Finala Campionatului Mondial de Fotbal FIFA 2018 va aduce duminică faţă în faţă două naţionale europene: pe una dintre cele mai bogate economii din Uniunea Europeană şi pe una dintre cele mai sărace. Franţa, a treia economie ca mărime din Uniune şi unul dintre membrii fondatori ai acesteia, va înfrunta Croaţia, locul 22 la mărimea economiei şi ultimul venit, în 2013, în UE.

Ziarul german Bild a descris Croaţia, o naţiune cu doar 4 milioane de locuitori, ca fiind „cea mai bună ţară a sportului din lume”.

PIB-ul per capita croat este de trei ori mai mic decât cel al Franţei, potrivit estimărilor pentru anul acesta ale FMI. Însă raportat la paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul per capita croat este de „doar” 1,7 ori mai mic.

Croaţia stă însă un pic mai bine la datorie publică, de 75% din PIB (2018, FMI), faţă de 96% din PIB în cazul Franţei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.