Fondurile de investiţii au investit doar 311 mil. euro în România în 2018, cu 40% mai puţin ca în 2017. Investitorii financiari au cumpărat doar 8 companii, ceea ce înseamnă o valoare medie a tichetului de aproape 40 mil. euro

21 aug 2019 Autor: Cristina Roşca

Investitorii financiari au cumpărat doar 8 companii, ceea ce înseamnă o valoare medie a tichetului de aproape 40 mil. euro.

Fondurile de private equity au investit anul trecut în regiune 2,7 mld. euro, din care România a primit doar 11,5% din bani, adică 311 milioane de euro. La polul opus, Polonia şi Cehia au primit fiecare mai bine de un sfert din sumă.

România este a patra ţintă din regiune, fiind devansată chiar şi de Ungaria, o ţară mai mică, atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie.

Fondurile de investiii au cumpărat anul trecut 8 com­pa­nii din România pe care au plătit 311 milioane de euro, arată cel mai nou raport al Invest Europe-EDC, realizat în parteneriat cu casa de avocatură Gide. Suma este cu aproa­pe 40% mai mică decât în 2017, în timp ce numărul de companii a scăzut cu una.

În ansamblul său, 2018 a fost al doilea cel mai bun an din ultimii cinci după cum indică cifrele, mai exact s-au in­vestit mai mulţi bani per companie, deşi în mai puţine firme, semn că investitorii financiari s-au orientat către companii mai mari.

După valoarea medie a tichetului de investiţii - de aproape 40 de milioane de euro - România se află pe locul secund în regiune după Cehia (51 mil. euro). Polonia completează podiumul însă vine la depărtare cu 12 mil. euro.

Europa în ansamblul său a primit cu 8% mai mulţi bani de la fonduri, un total de peste 80 mld. euro. Astfel, regiunea a primit doar 3% din bani, faţă de 5% în 2017, semn că investitorii financiari şi-au întors din nou privirea către vest.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.