Finanţe personale. SIF-urile au idei diferite referitoare la Banca Transilvania. SIF Oltenia cumpără acţiuni la cea mai mare bancă din România, în timp ce SIF Transilvania vinde din acţiuni

10 sep 2019 Autor: Liviu Popescu

Societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) au avut în primul semestru din 2019 strategii diferite de investiţie la Banca Transilvania (TLV), cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, însă rămân cei mai mari acţionari instituţionali locali ai instituţiei de credit, cu o pondere de 18,7%, potrivit calculelor realizate de ZF.

Spre comparaţie, cel mai mare acţionar al băncii de la Cluj este Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu o pondere de 8,6%.

SIF Oltenia (SIF5), cea mai tranzacţionată societate de investiţii de la bursă, şi-a majorat cu 113% plasamentul în S1/2019 la Banca Transilvania şi a ajuns la o pondere de 4,27% din capitalul social, potrivit datelor din raportul semestrial al societăţii.

Pe de altă parte, SIF Transilvania şi-a redus cu 19% plasamentul în S1/2019 şi a ajuns la o pondere de circa 0,1% din capitalul social. Aceasta este singura societate din cele cinci care a vândut acţiuni la cea mai mare bancă din România, fiind totodată şi acţionarul cu cel mai mic pachet de acţiuni.

Din rândul celor cinci SIF-uri, cel mai mare pachet de acţiuni la Banca Transilvania îl are SIF Moldova, respectiv 7,19%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.