Finanţe personale. „Roller coaster“ cu acţiunile bancare de la Bucureşti

15 ian 2019 Autor: Liviu Popescu

Banca Transilvania şi BRD, printre cele mai tranzac­ţio­nate acţiuni de la bursa românească, au închis marţi în scă­dere cu 1%, respectiv 1,35%, după o şedinţă bursieră pe parcursul căreia acţiunile TLV au înregistrat prăbuşiri de până la 10%, iar BRD de 5%, potrivit calculelor ZF. Spre comparaţie indicele principal BET a închis pe plus cu 1,8% şi a marcat astfel prima şedinţă pozitivă din 8 ianuarie încoace.

Cele două acţiuni bancare au fost şi marţi sub „asediul“ indicaţiilor din partea consilierului premierului potrivit cărora taxa pe activele bancare din Ordonanţa de urgenţă 114 ar fi atât plătită, cât şi calculată trimestrial.

„În consecinţă, vânzările de titluri bancare au devenit extrem de brutale, chiar dacă nu se poate vedea negru pe alb în normele de aplicare a OUG sau chiar dacă încă nu s-a publicat proiectul de buget“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Ulterior, după-amiază, acţiunile bancare şi-au revenit. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni TLV a fost de aproape 90 mil. lei, respectiv aproape jumătate din rulajul bursei. Pe de altă parte, BRD a înregistrat tranzacţii de 11,7 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.