Finanţe personale. Cât de importantă este naţionalitatea capitalului unei companii în strategia de investiţii la Bursă

21 feb 2019 Autor: Liviu Popescu

Naţionalitatea capitalului, străin sau românesc, al unei companii listate tinde să aibă o importanţă tot mai scăzută în strategia de investiţii, pe măsură ce globalizarea uniformizează atât comportamentul investiţional, cât şi instrumentele de acces la aceste titluri de capital, consideră analiştii.

„Putem spune că publicul naţional poate fi mai sensibil la ştiri interne de facturi diferite (economie, politică), în timp ce investitori externi privesc cu deosebire spre tabloul ma­cro­economic pentru a lua decizii de investiţii“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction. Din cele 15 companii ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, doar două - BRD şi Petrom - sunt controlate majoritar de acţionari străin, respectiv francezii de la Société Général şi austriecii de la OMV. Pe de altă parte statul român controlează cinci companii din prima ligă bursieră, emitenţi care în ultimii doi ani au fost şi cei  mai generoşi cu investitorii pe fondul măsurilor guvernamentale de peticire a bugetului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.