Eximbank, în discuţii finale pentru achiziţia Băncii Româneşti

18 dec 2018 Autor: Cristian Hostiuc

Eximbank este în discuţii finale pentru achiziţia Băncii Româneşti, banca de stat fiind preferată de grecii de la NBG în faţa fondului de investiţii J.C Flowers, după depunerea ofertelor finale, conform unor surse de pe piaţa bancară.

National Bank of Greece încearcă să vândă Banca Românească pentru a doua oară după eşecul înregistrat la mijlocul acestui an cu OTP Bank. În faza finală de achiziţie au intrat Eximbank şi J.C Flowers, care a cumpărat Piraeus Bank, bancă rebranduită în First Bank.

Conform surselor citate, grecii încearcă să ajungă la un acord cu un cumpărător până la finalul anului.

Oferta financiară a Eximbank a fost superioară celei înaintate de J.C Flowers, la care se adaugă şi condiţiile din deal, precizează sursele bancare.

Eximbank i-a angajat pe bancherii de investiţii de la Londra, de la JP Morgan, cea mai mare bancă americană pentru a asigura consultanţa în acest proces.

De partea cealaltă, NBG lucrează cu bancherii de la Credit Swiss Londra.

Traian Halalai, directorul general (CEO) al Eximbank, a fost directorul operaţional al Băncii Româneşti înainte să preia conducerea băncii de stat.

Pentru Banca Românească tranzacţia înseamnă rambursarea liniilor de finanţare care depăşesc 400 de milioane de euro la care se adaugă un preţ pentru capitalul băncii, care va fi la discount. Întregul pachet care trebuie plătit pentru această achiziţie se ridică între 400 şi 500 de milioane de euro, conform estimărilor din piaţă.

Dacă Eximbank va reuşi în această tranzacţie, va fi o premieră pe piaţa bancară românească, respectiv o bancă de stat să preia o bancă privată.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.