Efectele zvonurilor privind Pilonul II şi al corecţiilor ex-dividend: acţiunile BVB, la minimul din iunie 2016

27 mai 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Toată piaţa bursieră de la Bucureşti este pe un trend de scădere.

Operatorul pieţei de capital bu­cu­reştene, compania Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a ajuns la cea mai mică valoare de piaţă din ultimii doi ani (191 milioane lei), după ce acţiunile sale afişau vineri o cotaţie de 23,8 lei, pe fondul unei scăderi de 8,46% în ultima săptămână şi de 30,41% în ultimele 12 luni.

La fel ca acum un an, discuţiile privind vi­ito­rul Pilonului II de Pensii, văzut de unii ana­lişti drept o piesă vitală în mecanismul pieţei bucureştene, s-au făcut simţite în preţul ac­ţiu­nilor de la Bucureşti, lovite atât de corec­ţiile ex-dividend, cât şi de zvonurile privind con­tri­buţia în cadrul fondurilor private, mix ce a antrenat o depreciere de aproape 9% a indi­ce­lui BET, referinţa bursei locale, în ultima lună. Astfel, aprecierea de la începutul acestui an a prin­cipalului indice de la Bucureşti a ajuns la 6,57%, faţă de niveluri şi de peste 15% atinse în 2018.

Acum un an, după ce indicele BET atingea maximul lui 2017 şi în plină perioadă a corecţiilor ex-dividend, una vulnerabilă din punct de vedere tehnic, au apărut primele discuţii ce articulau posibilitatea unui viitor incert al fondurilor de pensii, peisaj ce a aruncat bursa în picaj, revenirea adevărată având loc abia în ianuarie 2018.

După o viteză de creştere mai mică decât cea a mediei constituenţilor din BET, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit, după ce au debutat în noul an cu o valoare de 27,5 lei, să atingă, în ianuarie, o cotaţie de 30,7 lei per titlu, prag imediat părăsit însă, deşi forţa de atunci a întregii pieţe împingea preţul majorităţii titlurilor în sus.

Acţiunile BVB erau deja încadrate într-un trend descendent mai larg, apărut în luna mai a anului 2017, atunci când întreaga piaţă bucureşteană se despărţea de maximul anului trecut. La momentul respectiv, o acţiune BVB se tranzacţiona cu 35 lei, cu 32% mai puţin faţă de acum.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.05.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.