Economiştii văd o creştere a PIB de 3% în 2019 după un avans de doar 4,1% în 2018

14 feb 2019 Autor: Iulian Anghel

Creşterea economică în 2018 a fost de 4,1%, faţă de un avans de 7% în 2017, semn clar al unei încetiniri economice ciclice care va limita avansul PIB în acest an spre 3%.

Creşterea economică în 2018 a fost de 4,1%, faţă de un avans de 7% în 2017, semn clar al unei încetiniri economice ciclice care va limita avansul PIB în acest an spre 3%.

INS a publicat ieri „datele-semnal“ ale creşterii PIB în 2018 nu şi creşterea pe componente, dar din seriile lunare, economiştii şi-au făcut o idee despre cum a evoluat economia şi care sunt perspectivele. Concluziile sunt unanime: creşterea economică de 5,5% pe care se fundamentează bugetul pe 2019 este imposibil de atins, pentru că economia lumii şi cea a României se află pe panta descendentă a ciclului economic.

„Este greu de anticipat o accelerare puternică a consumului – cel care a purtat pe braţe creşterea economică de aproape 5% în 2016 sau de 7% din 2017“, comentează Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank. În plus, Europa încetineşte şi acest lucru va frâna şi economia României, având în vedere dependenţa ei de exporturile către UE. „Perspectivele sunt în continuare relativ sumbre în ce priveşte sectorul industrial, date fiind frânarea masivă a economiei europene şi impactul acesteia asupra cererii de export“, comentează Horia Braun, economistul-şef al BCR.

O şansă pentru un rezultat mai bun ar putea fi regăsită în creşterea investiţiilor, dar sunt slabe speranţe pentru că mediul priviat este constâns în plus de apariţia Ordonanţei 114, iar cheltuielile publice sunt limitate de angajamentele sociale, comentează Braun.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.