Doina Cepalis a angajat PwC ca să-i găsească un fond de investiţii căruia să îi vândă un pachet minoritar în afacerea de scaune auto pentru copii Te-Rox, cu afaceri de 30 mil. euro

9 sep 2019 Autori: Cristina Rosca , Cristian Hostiuc

Doina Cepalis, proprietara grupului de firme Te-Rox cu afaceri anuale de 30 mil. euro, caută cu ajutorul PwC un investitor financiar pe care să îl atragă în business, mai exact antreprenoarea vrea să vândă un pachet mi­noritar unui fond de investiţii alături de care să continue dezvol­tarea, spun sursele din piaţă. Ea nu are în plan să vândă tot businessul, adaugă aceleaşi surse.

Antreprenoarea din Paşcani deţine grupul de firme Te-Rox ce produce scaune auto pentru copii, cea mai mare parte a businessului mergând la export.

Grupul Te-Rox este format din trei companii ce administrează un total de patru unităţi de producţie în trei judeţe, Neamţ, Iaşi şi Botoşani, conform celor mai recente date ale ZF.

Firmele din grup sunt Te-Rox Prod, Te-Rox BhS Impex şi My Plast Invest­ments, potrivit celor mai recente date ale ZF.

Antreprenoarea a avut de-a lungul anilor mai multe fabrici - un maxim de şase - însă producţia a fost mutată în alte unităţi din grup pentru că nu a găsit forţă de muncă suficientă, conform celor mai recente date ale ZF.

Grupul Te-Rox este format din trei companii ce au afaceri cumulate de peste 130 de milioane de lei anul trecut, cu un total de circa 800 de angajaţi.

„Cifra de afaceri a grupului a fost relativ constantă, am avut un declin de 1-2% după ce am renunţat la o serie de contracte unde nu am putut livra la preţul cerut. Marja de profit însă a scăzut deoarece au crescut costurile, iar noi nu am putut majora preţurile pe măsură dat fiind că avem contracte la export negocitate deja pe doi ani în avans. Comenzile rămân constante, clienţii sunt fideliî, spunea acum câteva luni antreprenoarea. Ea adauga însă că este în căutare de soluţii, cum ar fi cele de robotizare care pot reduce costurile totale. Grupul Te-Rox are 800 de salariaţi în prezent, faţă de peste 1.100 acum circa trei ani.

ÑImi place domeniul producţiei şi va rămâne principalul focus al meuî, spunea recent Doina Cepalis. Afirmaţia a venit în contextul în care ea a decis să parieze pe două businessuri noi - un ansamblu rezidenţial şi o cafenea. Decizia unui om de afaceri de a-şi diversifica businessul nu este ceva nou, mai mulţi antreprenori pariind pe un astfel de model. Mai mult, sectorul imobiliar a fost pentru mulţi o direcţie de mers dat fiind că este un sector care în ultimii ani a avut o creştere impresionantă ca urmare a creşterii economiei în ansamblul său.

După absolvirea Facultăţii de ştiinţe economice din Iaşi, Doina Cepalis a lucrat mai mulţi ani în contabilitate. Ulterior, în 1990, a devenit directorul economic al retailerului Moldova SA, care avea circa 200 de angajaţi şi 37 de magazine. Lanţul de magazine a fost privatizat prin metoda MEBO în 1994, iar antreprenoarea a devenit acţionar, cumpărând un pachet majoritar. În 2000 cumpără 93% din acţiunile fabricii Integrata Paşcani, specializată în realizarea de produse din in şi cânepă.

După şapte ani de activitate la limita rezistenţei pe piaţa firelor de in şi cânepă, ofensiva chinezilor pe piaţa europeană a dus-o la faliment. A reorganizat activitatea fabricii în trei luni, iar în mai puţin de cinci a devenit lider european pe o nişă la care puţini s-au gândit. I-a scos pe asiatici de pe una din pieţele din Europa şi a început să le vândă produse româneşti la ei acasă. Scaunul auto pentru copii a purtat-o pe Doina Cepalis din nordul Moldovei în toată lumea.

Ea spunea însă recent că se bate în continuare cu producătorii din Asia care ţin preţurile jos pentru că pe de-o parte au costuri mai mici cu forţa de muncă, pe de alta au subveţii pe produs de la stat, ceea ce nu se întâmplă în Europa. Te-Rox trimite cea mai mare parte a producţiei la export.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2019

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.