Dezastru. În România s-au mai montat 5 eoliene mici în 2017. În anii de boom, ritmul era de 400 de unităţi de mari dimensiuni

13 feb 2018 Autor: Roxana Petrescu

Dintr-o vedetă, România s-a tranformat într-o anonimă a economiei la investiţiile în proiecte eoliene la nivel european, anul trecut fiind ridicate doar 5 turbine, de câte 1 MW fiecare, potrivit informaţiilor publicate de Wind Europe, un fel de institut de statistică la nivel european pentru această industrie.

Cu această „performanţă“, România a ajuns la coada clasamentului în ceea ce priveşte numărul de turbine montate. De exemplu, anul trecut în Germania s-au montat aproape 1.800 de turbine, iar în Marea Britanie 1.067 de „mori de vânt.“

Capacitatea turbinelor montate anul trecut pe plan local este destul de mică, în mod tradiţional parcurile de eoliene ridicate până acum pe plan local fiind compuse din unităţi de 2 MW sau de 2,5 MW.

Chiar dacă pentru moment investiţiile în proiecte eoliene noi s-au oprit, boom-ul înregistrat în acest domeniu a schimbat fundamental sistemul de producţie local, având acelaşi impact ca punerea în funcţiune a celui de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavodă.

Datele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că dacă la nivelul anului 2006 energia regenerabilă, dincolo de cea hidro, era inexistentă în mixul local, la finalul anului 2016 peste 11% a fost asigurat de eoliene. Afectaţi de acest avans al verzilor au fost mai ales producătorii de energie pe bază de cărbuni, care şi-au văzut cota de piaţă redusă de la 42% în 2006 la 24% în 2016.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.