Analiză energie

Cum a împărţit statul român gazul pe industrie: combinatele lui Ioan Niculae, acuzat pentru delapidarea Romgaz, şi ruşii de la Gazprom, pe lista câştigătorilor

24 mar 2019 Autor: Roxana Petrescu

Amurco, Chemgaz Holding Corporation, Donau Chem, Gaz Pro Chemicals, Nitroporos şi Viromet, toate cele şase combinate chimice care fac parte din grupul InterAgro, controlat din omul de afaceri Ioan Niculae, unele dintre acestea închise în prezent, vor primi direct gaz din producţia internă la preţ îngheţat de 68 de lei/MWh timp de trei ani, după cum arată informaţiile Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pe lista consumatorilor noncasnici care vor primi acest gaz se numără 83 de companii, nefiind clară procedura prin care au fost alese.

Combinatul chimic Azomureş, cel mai mare consumator de gaz natural din România, nu este pe lista consumatorilor industriali care vor primi gaz la preţ îngheţat pe următorii trei ani prin OUG 114.

Reprezentanţii ANRE nu au detaliat procedura de selecţie până la închiderea ediţiei.

Ioan Niculae a fost unul dintre puţinii oameni de afaceri locali care au aplaudat intrarea în vigoare a OUG 114 prin care se introduc anumite măsuri fiscale pentru sectoarele energetic, telecom şi bănci.

Pe partea de energie preţul electricităţii este plafonat pentru consumatorii casnici timp de trei ani, în timp ce pentru zona de gaze naturale, acestea vor fi vândute de producători la un preţ plafonat de 68 lei/MWh timp de trei ani, pe toate categoriile de consumatori.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.