ZF 10 ani de la criză. Cum a fost atunci? Ce-am pierdut, ce-am câştigat?

Consultant: Nu cred că vreun jucător din piaţa imobiliară chiar credea în venirea crizei

12 sep 2018 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Căderea pieţei imobiliare în contextul crizei financiare se vede cel mai bine în numărul de livrări de locuinţe din intervalul 2008-2010. Dacă în 2008, au fost livrate peste 67.000 de case şi apartamente noi, doi ani mai târziu numărul era mai mic cu aproape 20.000. Dezvoltatorii, constructorii, cumpărătorii au făcut un pas uriaş în spate, speriaţi de lipsa de predictibilitate şi de siguranţă pe care a instalat-o criza cu rădăcini pe continentul american.

„Nu cred că vreun jucător din piaţa imobiliară chiar credea în venirea crizei, euforia era la un nivel foarte ridicat. Foarte puţini aveau într-adevăr resursele necesare pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele. S-au produs multe falimente“, povesteşte Răzvan Gheorghe, director general şi acţionar principal al companiei de consultanţă imobiliară Activ Property Services.

Dar piaţa rezidenţială nu a fost singura care a avut de suferit. Sectoarele comerciale - care includ proiectele de birouri, cele industriale şi de malluri - au trecut prin aceleaşi etape tensionate, deşi unda de şoc s-a resimţit mai puţin în cazul acestora. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.