Companiile din construcţii şi imobiliare sunt în continuare cele mai riscante pentru bănci

7 dec 2017 Autor: Claudia Medrega

Companiile din construcţii şi imobiliare au în con­ti­nuare cel mai mare risc de credit, cu toate că au înregistrat cele mai importante diminuări ale ratei creditelor ne­performante (NPL- non-performing loans), în timp ce la polul opus sectorul servicii şi utilităţi înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Cu toate că riscurile generate de această categorie de împrumuturi s-au diminuat semnificativ, sectoarele con­strucţii şi imobiliare se menţin în topul celor mai riscante sectoare la nivelul întregii economii.

Sectorul construcţiilor are cea mai scăzută calitate a cre­ditelor, rata de neperformanţă fiind de 30,6% în septembrie 2016, în scădere faţă de 37,7% la sfârşitul anu­lui trecut, în timp ce în sectorul imobiliar rata NPL a cobo­rât la 19,3% comparativ cu 26,9% la finele lui 2016. Comparativ, în septembrie 2016 rata NPL era de 35,9% în cazul sectorului construcţii şi 26,8% pentru companiile din sectorul imobiliar.

„Deşi sectorul construcţiilor şi cel imobiliar au înregistrat cele mai importante diminuări ale ratei credi­telor neperformante (de 5,3 puncte procentuale, respectiv 7,5 puncte procentuale, în intervalul septembrie 2016 - septembrie 2017), acestea se menţin în continuare printre cele mai riscante sectoare din portofoliul băncilor“, susţine BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare.

La nivel sectorial, riscul de credit s-a ameliorat în majoritatea domeniilor de activitate comparativ cu anul 2016, notă discordantă făcând sectorul utilităţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.12.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.