Companiile au făcut 70.000 de noi angajări în primele 4 luni. „Nu mai găsim nici în rural suficienţi candidaţi pentru muncă necalificată.“

19 iul 2018 Autor: Adelina Mihai

Numărul de salariaţi din economie a continuat să crească în primele luni din an, astfel că angajatorii au creat peste 70.000 de noi locuri de muncă în perioada ianuarie- aprilie 2018, efectivul total de salariaţi ajungând la un record de 4,92 milioane de persoane.  Acesta este cel mai ridicat nivel al efectivului de salariaţi din ultimii 20 de ani, potrivit Statisticii.

„Una dintre tendinţele pe care le-am observat în ultima perioadă este aceea că ruralul nu mai furnizează acelaşi număr de candidaţi pentru proiectele de recrutare de muncitori necalificaţi şi de candidaţi pentru poziţii de entry level. Dacă până nu de mult campaniile de recrutare din me­­diul rural - din tot ceea ce înseamnă proximitatea marilor oraşe - generau un număr relevant de candidaţi, din ne­fe­ricire, în prezent situaţia s-a schimbat, numărul de candidaţi este din ce în ce mai scăzut“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest.

Cele mai multe noi angajări în primele patru luni din 2018 s-au făcut în industria prelucrătoare, în sectorul „activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport“ şi în IT.

„În general, oamenii care au un nivel de pregătire adecvat unor poziţii pentru care noi recrutăm în mod constant, fie că este vorba de joburi în producţie sau în servicii, iau drumurile străinătăţii. De altfel, cei mai buni candidaţi pe care îi avem şi care au vârste de până în 30 - 35 de ani pleacă în străinătate“, a mai spus Tufăroiu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.