Cine sunt noii lideri din business. Zece sectoare mari din economie şi-au schimbat liderul în 2018

21 iul 2019 Autor: Dana Ciriperu

Zece pieţe mari din economie şi-au schimbat liderul în 2018, arată o analiză a ZF pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie, care prezintă peste 70 de pieţe şi oferă 85 de topuri în cele mai importante sectoare din business.

Printre noii lideri ai economiei locale sunt şi trei afaceri antreprenoriale, toate trei preluând prima poziţie de la o companie străină.

Banca Transilvania a devenit în 2018 cea mai mare bancă după active, detronând BCR, care a dominat clasamentul pieţei bancare în ultimii ani. În construcţii, sector influenţat de contractele derulate în timpul anului, Bog’Art s-a apropiat de 1 mld. lei cifră de afaceri şi a devenit lider în faţa Strabag, grup austriac implicat mai ales în zona contractelor de infrastructură.

Şi Ana Hotels, grupul din industria hotelieră deţinut de George Copos, a ajuns în 2018 pe primul loc în industria ospitalităţii după un an în care vânzările au ajuns la 153 de milioane de lei. 

Printre noii lideri ai economiei în 2018 se numără şi şantierul naval din Mangalia, controlat acum de Damen şi de statul român, care a detronat şantierul Vard din Tulcea, dar şi fabrica din Blaj a grupului german Bosch, care a devenit în 2018 cel mai mare jucător din piaţa de maşini, utilaje şi echipamente, cu afaceri de 2,2 mld. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.