Cele mai riscante sectoare pentru bănci: firmele din imobiliare, construcţii şi industrie. BNR: Vulnerabilitatea este dată şi de gradul ridicat de îndatorare

14 ian 2020 Autor: Claudia Medrega

Calitatea creditelor s-a îmbunătăţit în toate domeniile de activitate în 2019 comparativ cu 2018 l Rata neperformantelor a coborât sub 10%.

Companiile din construcţii şi imobiliare au în continuare cel mai mare risc de credit, deşi au avut în ultimul an cea mai consistentă ajustare a ratei creditelor neperformante (NPL - non-perfor­ming loans). La polul opus, creditele acordate companiilor din comerţ au cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor BNR.

Rata creditelor neperformante în cazul sectoarelor imobiliar şi construcţii a coborât după nouă luni din 2019 sub pragul de 10%, până la 9,2%, de la 12,6% în aceeaşi perioadă din 2018. Comparativ, în 2017 rata NPL în construcţii şi imobiliare era de aproape 30%. „Analiza în funcţie de domeniile în care activează companiile denotă o scădere generalizată a indicatorului de neperformanţă. Cu toate acestea, în sectorul imobiliare şi construcţii continuă să se înregistreze cea mai mare valoare a ratei de neperformanţă“, se arată în cea mai recentă ediţie a raportului asupra stabilităţii financiare realizat de BNR.

În contextul gradului mai ridicat de înda­to­rare a companiilor din sectoarele con­strucţii şi imobiliare, o altă vulnerabilitate la nivelul acestora în viziunea băncii centrale este repre­zen­tată de faptul că se împrumută pre­pon­derent din afara ţării (61% din total îndatorare), valoarea datoriei externe fiind în creştere cu 10% comparativ cu anul anterior, în timp ce creditul bancar s-a majorat cu peste 7%.

După construcţii şi imobiliare, a doua cea mai mare rată de neperformanţă, de 9,1%, se înregistrează în sectorul industrie.

În cazul sectorului utilităţi şi servicii rata NPL a ajuns anul trecut la 6,6%, sub nivelul din primele nouă luni din 2018, de 8,7%. La acelaşi nivel, de 6,6%, a coborât şi rata de neperformanţă pentru creditele acordate com­paniilor din domeniul agricol, sub valoarea de 7,5% din acelaşi interval din 2018.

Împrumuturile pentru companiile din comerţ au cea mai scăzută rată de neperfor­manţă, de 6,1%, sub rata NPL din primele nouă luni din 2018, de 8,2%.

Băncile au continuat procesul de curăţare a bilanţurilor, ceea ce a dus la diminuarea împrumuturilor neperformante. Rata NPL în sistemul bancar a coborât la 4,6% în septembrie 2019. 

Totuşi, viteza de reducere a indicatorului s-a temperat treptat în ultimii doi ani, pe fon­dul unui proces de curăţare a bilanţurilor mai puţin active, potrivit BNR.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.