Cele mai mari zece tranzacţii imobiliare realizate vreodată în România au contabilizat aproape 1,4 mld. euro

7 mar 2018 Autor: Bogdan Alecu

Anii 2006-2007 şi 2016 şi 2017 sunt cei în care s-au înregistrat cele mai mari tran­zacţii de pe piaţa imobiliară, mar­când un record pe piaţa de retail, office, industrial şi retail.

Dacă în 2006 vânzarea centrului comercial Polus Cluj de către Trigranit către Immoeast marca cea mai mare tranzacţie pe retail, de 210 mil. euro, în 2007 America House înregistra recor­dul pe birouri, cu 120 mil. euro. Noi re­cor­duri au mai apărut în piaţă la un in­terval de zece ani - în 2016 pe industrial şi în 2017 odată cu vân­za­rea hotelului Radisson de pe Calea Victoriei din Ca­pitală.

Criza economică din 2008-2009 a adus ani de linişte în ceea ce priveşte tran­­zac­ţiile pe piaţa lo­cală. „În pe­rioadă 2009-2013 volu­mele de tranzac­ţionare din România au fost foarte re­duse, sub 350 mil. euro, comparativ cu 1 mld. euro înregistrat în 2017. Contextul interna­ţional a făcut ca numărul investitorilor interesaţi de România să scadă şi prin urmare yiel­durile au crescut. În aceste condiţii, proprietarii care nu au fost presaţi să vândă au preferat să aştepte un mo­ment mai prielnic de piaţă“, a spus Andrei Văcaru, associate director, Capital Markets JLL România. El spune că un motiv important pentru care în acest clasament sunt mai multe proprietăţi de retail şi office este faptul că pre­ţul pe metru pătrat este semnificativ mai mare decât în cazul industria­lului. Ceea ce nu în­seamnă că fon­durile de investiţii nu sunt inte­resate de acest segment.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.