Cei mai mari jucători din industria softului, afaceri de 5 mld. lei în 2017, în creştere cu 22%. Bitdefender a crescut cel mai repede

20 aug 2018 Autor: Adrian Seceleanu

Cele mai mari 20 de companii de software din România au înregistrat în 2017 o cifră de afaceri cumulată de 5 mld. lei (1,1 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de anul precedent, arată o analiză reali­zată de ZF pe baza datelor ra­portate de fir­me la Minis­terul Fi­nanţelor Pu­blice.

Profitul net cu­mulat al celor 20 de firme s-a ri­di­cat la 413,9 mil. lei (90,6 mil. euro), mai mare cu 42% faţă de anul precedent, mar­ja de câştig fi­ind de 8% din ve­ni­turi. Toate cele 20 de com­panii au înre­gis­trat profit, arată datele de la Fi­nanţe.

Numărul me­diu total de an­ga­jaţi ai celor 20 de com­panii a fost de 20.321, o creş­te­re de 2.887 de persoane faţă de anul 2016.

Doar patru companii din top 20 au redus numărul de personal, conform datelor de la Finanţe.

Topul celor mai mari 20 de firme de soft este dominat de companii cu sediul central în Bucureşti, urmat de firme din Cluj Napoca.

Clasamentul este dominat de multinaţionale, doar trei companii dintre cele 20 având şi acţionari români (inclusiv minoritari), respectiv Bitdefender, Endava şi Softvision. Cea mai bună poziţie din clasament este cea a furnizorul de soluţii de securitate IT Bitdefender, care este şi cel mai cunoscut brand românesc hi-tech la nivel internaţional, controlat de familia de antreprenori Florin şi Măriuca Talpeş. Compania a crescut de altfel pe baza cererii de pe piaţa externă, exporturile din 2017 ridicându-se la 578 mil. lei, în creştere cu 31% faţă de anul anterior.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.