Ceea ce părea de neconceput în urmă cu câţiva ani este propus azi ca regulă chiar de garantul pieţei libere: Comisia Europeană vrea un impozit pe cifra de afaceri, o soluţie pe care piaţa liberă o consideră o oroare

1 iun 2020 Autor: Ştefan Stan

Gabriel Biriş, avocat de business: Comisia Europeană spune că nu va taxa contribuabili individuali, dar practic vor taxa fiecare cetăţean, pentru că în general companiile mari îşi permit să îşi ajusteze preţurile. Practic, în loc să taxezi ţările, taxezi cetăţenii.

Comisarul european pe buget Johan­nes Hahn vrea ca noul fond propus de Comisie, în valoare de 750 de miliarde de euro, destinat relansării economice post-pan­demie, să fie strâns în parte din ba­nii companiilor private. Propunerea lui Hahn este ca firmele cu afaceri anuale de peste 750 mil. euro să plătească o taxă, variabilă în funcţie de dimensiunea companiei, în schimbul accesului la piaţa comună.

Noul plan fiscal ar urma să aducă într-o primă etapă 10 mld. euro pe an, urmând ca în următorii 7 ani să ajungă până la 15-20 mld. euro pe an, potrivit Financial Times.

Ideea implementării unui impozit pe cifra de afaceri a fost testată şi în România de guvernul PSD con­dus de premierul Mihai Tudose, dar a întâmpinat opoziţie puternică din partea societăţii.

La fel şi planul comisarului Johan­nes Hahn de a strânge taxe de la cele 70.000 de companii din UE cu afaceri de peste 750 mil. euro pe an ar putea întâm­pina rezistenţă majoră din partea unor state UE, precum şi din partea companiilor direct afectate.

Avocatul de business Gabriel Biriş explică ce pre­supune de fapt această nouă măsură propusă de UE, a cărei formă de aplicare nu a fost încă concretizată. „Comisia Europeană spune că nu va taxa contribuabili individuali, dar prac­tic vor taxa fiecare cetăţean, pentru că în general companiile mari îşi permit să îşi ajusteze preţurile. Practic, în loc să taxezi ţările, taxezi cetăţenii“, a spus Biriş.

Potrivit Comisiei Europene, taxa face parte dintr-un meniu mai amplu de po­sibile surse de finanţare, precum in­clu­derea unei ajustări a taxei pe emisiile de dioxid de carbon, sau o taxă supli­mentară pentru companiile digitale. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.06.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.