Cât „cântăresc“ salariile în businessurile celor mai mari companii din România: 11% la OMV Petrom, 5,9% la Automobile Dacia. „Ponderea salariilor în veniturile celor mai mari companii reflectă structura economiei, care produce bunuri şi servicii cu valoare adăugată mică.“

21 feb 2019 Autor: Adelina Mihai

Cele mai mari 10 companii din economie după valoarea cifrei de afaceri în 2017 alocă cheltuielilor de personal sume cuprinse între 1% şi 11% din cifra de afaceri, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului şi de la Ministerul de Finanţe.

Astfel, din top 10 companii după cifra de afaceri din 2017, cel mai mult „consumă“ pe salarii producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom.

Cu afaceri de 14,7 mld. lei în 2017, compania a avut cheltuieli de personal în valoare de peste 1,6 mld. lei, adică 11,2% din cifra de afaceri.

„Ponderea salariilor în structura cheltuielilor unei firme depinde foarte mult de structura economiei şi de industria în care activează. Spre exemplu, în serviciile IT, în serviciile creative, această parte modernă a economiei, ponderea salariilor în cifra de afaceri este mult mai mare. În schimb, în top 10 companii din România după cifra de afaceri ponderea salariilor este redusă pentru că nu sunt activităţi cu valoare adăugată prea mare“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Producătorul de autovehicule Automobile Dacia, cea mai mare companie după cifra de afaceri din 2017 – de peste 23 de miliarde de lei, are cheltuieli de salarii de doar 5,9% din cifra de afaceri

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.