Finanţe personale

Care sunt mizele promovării Bursei de la Bucureşti într-o nouă ligă

23 sep 2019 Autor: Liviu Popescu

Pe 26 septembrie, FTSE Russell îşi anunţă decizia

Printre mizele promovării Bursei de la Bucureşti din piaţă de frontieră într-una emergentă sunt intrarea acesteia pe radarul unor investitori cu active de 1.700 de miliarde de dolari, de 128 de ori mai mare faţă de fondurile care se con­cen­trează pe pieţele de frontieră, un grad ridicat de vizi­bilitate, dar şi condiţii de finanţare mai bune pentru emitenţi.

Pe de altă parte, oricare ar fi decizia agenţiei de evaluare britanică FTSE Russell din această săptămână, problema lichidităţii rămâne cea mai adâncă rană a bursei locale, iar analiştii consideră că promovarea sau nu într-o ligă superioară nu poate fi panaceul pentru o problemă cu care se luptă de ani de zile.

„Nu ştiu ce este mai bună: o intrare semiforţată într-o ligă superioară bursieră sau amânarea până la rezolvarea problemei lichidităţii pieţei locale“, spune Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Pe 26 septembrie, FTSE Russell va anunţa decizia cu privire la includerea sau nu a bursei în categoria pieţelor emergente, piaţa de capital din România fiind pe lista de monitorizare din septembrie 2016.

„Clasificarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă ar putea stimula interesul companiilor autohtone de a se lista“, spune Luca Nicolae, analist la Tradeville.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.