Finanţe personale

Care sunt cele mai ieftine acţiuni din indicele bursier BET

20 iun 2018 Autor: Liviu Popescu

BRD, OMV Petrom şi Nuclearelectrica - care este la egalitate cu Banca Transilvania, sunt cele mai subevaluate acţiuni din indicele principal BET prin prisma multiplului de piaţă PER în contextul în care toate au trecut deja prin corecţiile ex-dividend.

BRD afişează un nivel al PER de 6,5, fiind cea mai ieftină acţiune din cele care intră în structura indicelui BET, potrivit calculelor BT Capital Partners. Spre comparaţie, acţiunile Băncii Transilvania au un PER de 7,4. Fondul Proprietatea nu a fost inclus în analiza ZF din motive de comparabilitate.

PER este cel mai des utilizat multiplu de evaluare a companiilor listate, calculat ca raport între preţul unei acţiuni şi profitul net pe acţiune obţinut de companie. Rezultatul reprezintă numărul de ani pentru ca preţul plătit de un investitor în prezent pentru o acţiune să fie recuperat din profiturile companiei respective, dacă rezultatul net rămâne constant.

Multiplul se calculează pe baza rezultatelor financiare pe ultimele 12 luni, dar este recomandat ca acesta să fie calculat la finele unui an financiar, dat fiind caracterul sezonier al activităţilor unor companii (precum Romgaz, care are în general rezultate mai slabe pe timpul verii).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.