Capitalul românesc plasat în străinătate stă sub 750 mil. €, polonezii şi ungurii au peste 20 mld. €. Doar 400 de companii din România s-au extins în afara graniţelor

17 iul 2018 Autor: Dana Ciriperu

♦ Doar 430 de companii din România s-au extins în afara graniţelor. „La 80.000 de companii româneşti viabile, acest număr este extrem de redus“.

Investiţiile directe realizate de companii româneşti în străinătate sunt de numai 737 mil. euro, rezultat cu care România se află pe ultimul loc în regiune, arată o analiză a BNR pe baza unor studii realizate de UNCTAD, o organizaţie a Naţiunilor Unite.

Polonezii au plasat peste 25 mld. euro în afaceri din afara graniţelor, iar Ungaria şi Cehia au investiţii în străi­nă­tate de 23,8 mld. euro, respectiv 19,7 mld. euro.

„Pieţele externe reprezintă un motor de creştere pentru orice companie, inclusiv pentru cele antrepre­no­riale. Din păcate,  din zece ţări pe care le-am inclus recent într-o analiză, România este pe ultimul loc cu investiţii stră­ine directe în străinătate de numai 737 mil. euro, în con­diţiile în care următoarea clasată, Letonia, are 1,5 mld. euro, deci sun­tem departe“, a spus Dumitru Pîrvu, şef serviciu al Direc­ţiei Statistică din BNR. El a fost prezent la finalul lunii iunie la conferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie.

În evidenţele Băncii Naţionale sunt, pentru anul 2017, apro­­ximativ 260 de societăţi cu capital autohton şi apro­xi­ma­tiv 170 de societăţi cu investiţie străină directă (un total de 430 de companii – n.red.), care au investiţie directă în străi­nă­tate.  „La un nivel de 80.000 de companii româneşti via­bi­le, acest număr de 430 de companii care au ieşit în străi­nă­tate este extrem de redus, iar acest lucru face să fim încă sub un miliard de euro ISD-uri“, a mai spus reprezen­tantul BNR.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.