BNR dă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca să descurajeze creşterea ROBOR

24 sep 2018 Autor: Claudia Medrega

BNR le-a dat ieri băncilor 6,5 mld. lei în cea de-a şasea ope­raţiune repo organizată în acest an, care a fost anticipată de analişti. Relua­rea licitaţiilor repo vine după pau­za de săptămâna trecută, marcată de re­venirea pe creştere a do­­bânzilor inter­bancare.

Operaţiunea repo este o tranzacţie prin care banca centrală achi­­ziţionează tem­po­rar titluri de stat aflate în portofoliul institu­ţi­ilor de credit ofe­rin­du-le în schimb lichi­di­ta­te, cu angaja­men­tul băn­­cilor de a răs­cum­­păra ac­tivele respective la o dată ulte­rioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Dobânda la care sumele au fost oferite a fost de 2,5% - egală cu dobânda de politică mo­ne­­ta­ră, stabilită la acest nivel din primăvara acestui an.

Această nouă injecţie de lichiditate vine în contextul în care rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere în luna august, sărind din nou peste 5% (faţă de nivelul de 4,6% din iulie), cursul valutar este în ascensiune, îndrep­tân­du-se spre 4,66 lei/euro, iar do­bânzile din piaţa interbancară au revenit pe creştere, menţinându-se în continuare peste dobânda-cheie. Băncile trebuie să pună în această perioadă bani deoparte şi pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR.

BNR a mai făcut cinci operaţiuni repo în acest an. Cea mai mare sumă, de 12,2 mld. lei, injectată de BNR în sistem în 27 august prin operaţiuni repo a fost cea mai mare din ultimii aproape şase ani. Un nivel mai mare al repo, de 12,6 mld. lei, a fost înregistrat la începutul lunii octombrie 2012.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu do­bân­dă variabilă, a să­rit în acest an peste ni­ve­lul do­bânzii-che­ie. După ce în T1 a os­ci­lat pre­ponderent în ju­rul pra­gului de 2%, ROBOR la trei luni a intrat pe un trend as­cendent, urcând pâ­nă la un vârf de 3,47% la finele lunii iu­lie şi înce­pu­tul lunii august. După relua­rea opera­ţiunilor re­po din august, ROBOR a început să scadă spre 3,1%, dar săptămâna trecută a urcat din nou, până la 3,14%.

Pe parcursul acestui an, până în luna august, nu au mai apărut sincope mari de lichiditate, astfel că BNR nu a fost pusă în situaţia de a face operaţiuni repo în perioada ianuarie - iulie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.