Bilanţ sumbru: 400.000 de locuri de muncă au fost şterse din economie în numai 67 de zile. Dacă în luna aprilie numărul contractelor încetate creştea cu circa 5.000 – 7.000 pe zi, în luna mai numărul acestora a început să crească cu circa 10.000 pe zi

21 mai 2020 Autor: Ramona Cornea

Economia a pierdut aproape 6.000 de locuri de muncă pe zi în cele 67 de zile care au trecut de la decretarea stării de urgenţă.

Numărul contractelor în­ce­ta­te, adică numărul oa­me­nilor care au ră­mas fără loc de muncă de la de­cre­tarea stării de ur­genţă, a ajuns ieri la aproape 398.000, con­form da­telor de la Ministerul Mun­cii. Astfel, eco­nomia a pierdut aproape 6.000 de lo­curi de muncă pe zi în cele 67 de zile care au trecut de la decretarea stării de urgenţă.

Dacă în luna aprilie numărul contractelor încetate creştea cu circa 5.000 – 7.000 pe zi, în luna mai numărul acestora a început să crească cu circa 10.000 pe zi. Vârful a fost înregistrat între 30 aprilie şi 4 mai, perioadă în care au fost încetate 27.486 de con­tracte de muncă.

Conform datelor de la Ministerul Muncii, cea mai afectată industrie a fost comerţul cu ridicata şi amănuntul unde au fost încheiate 70.750 de contracte în această perioadă, urmată de industria pre­lucrătoare cu 70.252 de contracte în­cheiate şi de construcţii cu 70.252.

Sorina Faier, managing partner în ca­­drul companiei de executive search Elite Searchers, spunea anterior pentru ZF că numărul contractelor încetate va ajun­ge la 500.000. Ea spune că angajaţii care şi-au pierdut locurile de muncă în această perioadă se pot orienta către in­dus­triile care nu au fost foarte afectate, că­tre companiile care au avut un plan de urgenţă şi l-au implementat şi rezistă în această perioadă.

„Pot, de asemenea, să se repro­fileze. Pot opta pentru noi cursuri şi specializări, trainin­guri, per­fec­ţio­narea sau învăţa­rea limbilor străi­ne pentru a se putea adapta uşor cerin­ţe­lor din domeniile în care vor activa. Cu cât vor fi mai flexibili şi adaptabili, cu atât vor avea mai multe şanse de angajare. Sunt convinsă că multe per­soa­ne vor opta pentru reconversie. Din ex­pe­rienţele interviurilor pe care le avem cu candidaţii în perioada aceasta, apro­ximativ 70% sunt deschişi către o astfel de soluţie de reconversie pro­fe­sională“, spune Sorina Faier.

Conform evoluţiei numărului de con­tracte încetate, numărul şomerilor l-a depăşit deja pe cel prognozat de Co­misia Naţională de Strategie şi Prog­noză (CNSP), instituţia care emite prog­nozele pe baza cărora gu­vernul îşi bu­getează veniturile şi chel­tu­ielile. Co­misia de Prognoză se aştep­ta ca nu­mărul de şomeri din economia lo­cală să ajungă la 390.000 la finalul anului 2020. Dintre locurile de muncă pierdute în criza precedentă, cea din 2008-2009, peste 600.000 nu s-au mai întors nici astăzi în companii.

În cele 67 de zile de când a fost decretată starea de urgenţă, 45.000 de companii au solicitat certificate care să ateste restrângerea sau oprirea activi­tăţii, 96% dintre IMM-uri au o scădere a cifrei de afaceri, 609.614 de oameni au intrat în şomaj tehnic, iar 397.808 de persoane au rămas fără loc de muncă, con­form datelor ZF primite de la confidas.ro, mmuncii.ro, ARB şi CNIPMMR. Mai mult, 33,5 mld. euro s-au pierdut din cifra de afaceri a companiilor, potrivit unei estimări a ZF pornind de la faptul ca zilnic economia pierde 500 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.05.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.