BERD şi conducerea băncii intră cu miliardarul J.C. Flowers în afacerea Piraeus Bank

17 iul 2018 Autor: Claudia Medrega

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional străin din România, intră în acţionariatul Piraeus Bank cu o participaţie de 19%, după ce la sfârşitul lunii iunie grecii au anunţat tranzacţia de vânzare a subsisiarei din România către fondul american de investiţii J.C. Flowers&Co.

„J.C. Flowers & Co. şi BERD au finalizat achiziţia su­cur­salei româneşti a Piraeus Bank într-o acţiune de con­solidare a sectorului bancar românesc. BERD achi­ziţio­nea­ză o cotă de 19%, în timp ce J.C. Flowers & Co. cum­pără 76,1% din acţiuni, aceasta fiind prima investiţie a fon­dului american în România. Restul de 4,9% din ac­ţiuni vor fi achiziţionate de conducerea băncii“, potrivit in­for­maţiilor transmise de BERD.

BERD a fost de-a lungul timpului o susţinătoare importantă a sectorului bancar românesc şi a participat la procese de privatizare din bankingul local.

Poziţia de preşedinte executiv al Piraeus România după finalizarea tranzacţiei de vânzare îi revine lui Dominic Bruynseels, britanicul care a fost CEO al BCR în perioada 2008 - 2012.

Pentru noul Consiliu de administraţie al Piraeus au primit undă verde de la Banca Naţională opt persoane, respectiv Nicolae Dănilă, Dominic Bruynseels, Andreea Secci, Bogdan Ciobotaru, Cătălin Pârvu, Viorel Mischie, Athanasios Psathas, Pedro Miguel Weiss, potrivit informaţiilor comunicate de Banca Naţională pentru ZF.

Piraeus avea în 2017 active de 6,4 mld. lei, plasându-se pe locul 13 în topul băncilor de pe piaţa românească cu o cotă de 1,5%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.