Băncile au aprobat 1.441 de credite cu o valoare totală de peste 1 mld. lei prin IMM Invest, dar regulile programului se schimbă din nou. Radu Georgescu, CFO Network: Dacă nu înţelegi cum funcţionează acest program şi care sunt riscurile lui, el poate să facă mai mult rău decât bine

27 mai 2020 Autor: Ramona Cornea

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că se vor aduce două modificări programului IMM Invest  - se vor elimina garanţiile asupra bunurilor firmei, iar IMM-urile nu va mai trebui să dovedească că au fost afectate de pandemia de COVID-19.

Băncile înscrise în programul IMM Invest au aprobat 1.441 de cereri de creditare ale companiilor înscrise în pro­gramul IMM Invest, cu o valoare to­tală ce depăşeşte 1 mld. lei, după cum a spus, ieri, ministrul finanţelor, Florin Cîţu. Aceste cereri au primit deja ultima aprobare de ga­rantare de la Fondul Naţional de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează programul.

„Astăzi, la ora 9.00, se depăşise plafonul de 1 mi­liard de lei şi erau deja aprobate 1.441 de cre­dite. În sistemul financiar bancar sunt mult mai mul­te aprobate, dar după ce documentaţia a fost văzu­tă şi de FNGCIMM au fost 1.441 aprobate. După ce va fi aprobată ordonanţa de astăzi, sunt si­gur că viteza de aprobare va creşte, iar dacă va fi nevoie, plafonul va fi modificat“, a spus Florin Cîţu.

Guvernul a dezbătut, ieri, două modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest. Astfel, se va eli­mina cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra uni­versalităţii de bunuri mobile şi imobile ce apar­ţin debitorului, iar companiile nu vor mai trebui să dovedească dacă au fost afectate de pandemia de COVID-19.

„Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi, în urma discuţiilor de vineri cu sistemul financiar-bancar. Se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului. A do­ua barieră este legată de un element de ambi­gui­tate în ceea ce priveşte modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID-19. Am eliminat această cerinţă de a fi probat de la caz la caz“, a explicat ministrul finanţelor.

Premierul Ludovic Orban afirmă că solicitarea ga­ranţiilor de la companiile din program nu avea sens, în condiţiile în care guvernul garantează în proporţie de 80% sau 90% creditele.

„Noi garantăm în proporţie de 80% sau 90%, nu are sens să soliciţi întreprinderii drept garanţie ipotecarea bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, este o garanţie nenecesară pentru că ga­ran­tează statul. Programul nu este destinat numai com­paniilor a căror activitate a fost afectată direct sau indirect de epidemie, ci tuturor companiilor“, a spus Ludovic Orban.

Aproape 59.000 de firme mici şi mijlocii au apli­cat pentru un credit garantat de stat prin pro­gra­mul IMM Invest. Printre companiile care au primit finanţare sunt IMM-uri din domenii de ac­ti­vitate precum industrie, transporturi, HoReCa, chiar şi producători de roşii.

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, spunea anterior, în cadrul emisiunii de busi­ness ZF Live, că apogeul programului IMM Invest va fi la sfârşitul acestui semestru, dato­rită au­to­matizării sistemelor băncilor înscrise în program.

În ceea ce priveşte problemele din spatele pro­gramului IMM Invest, consultantul fiscal Valentina Saygo afirmă că există o rată de res­pingere foarte mare din partea băncilor şi acuză lipsa transparenţei privind criteriile de evaluare a dosarelor, precum şi comunicarea deficitară a autorităţilor cu privire la aspectele care ţin de program.

„Este ţinută la secret motivarea refuzurilor la creditare din partea băncilor. Băncile nu şi-au făcut publice condiţiile de analiză, nu se ştie în funcţie de ce criterii acordă sau refuză creditarea prin IMM Invest. Fiecare bancă din program are propriile reguli de evaluare a dosarelor şi acestea nu sunt publice. Băncile nu finanţează business-urile nebancabile, chiar dacă statul garantează pen­tru ele“, afirmă Valentina Saygo.

Singurul avantaj al IMM Invest în acest mo­ment este acela că garantează creditul şi aco­pe­ră chel­tuielile antreprenorului cu dobânzile şi co­misioa­nele către bănci anul acesta, spune con­sultantul fiscal. „Pentru 2021 nu se ştie dacă aceste cos­turi cu dobânzile şi cu comisioanele vor fi sub­venţionate de stat, pentru că depinde de cum vom sta cu bu­getul anul viitor“, adaugă Valentina Saygo.

Radu Georgescu, managing partner al companiei de consultanţă fiscală CFO Network, este şi el reticent la adresa programului IMM Invest şi nu le-a recomandat clienţilor companiei să aplice pentru acest program.

„Nu le-am recomandat încă clienţilor noştri să aplice la IMM Invest, important este să îşi facă un plan astfel încât să ştie ce bani să ceară şi ce investiţii doresc să facă pentru că dacă acest plan nu este gândit bine şi corect, poate să se întoarcă puternic împotriva companiei şi împotriva administratorilor şi a asociaţiilor. Poate să facă mai mult rău decât bine, dacă nu înţelegi cum funcţionează acest program şi care sunt riscurile lui“, a spus Radu Georgescu în cadrul emisiunii de business ZF 15 minute cu un antreprenor.

El afirmă că IMM-urile care au depus cerere de finanţare prin programul IMM Invest nu au înţe­les ce înseamnă garanţia statului în această situaţie.

„Să presupunem că o companie a cerut 1 mil. euro pentru investiţii şi în fiecare lună trebuie să plătească 15.000 de euro. Dacă compania respectivă nu plăteşte două sau trei luni către bancă, în funcţie de politica de creditare a băncii, banca respectivă poate să declare exigibil acel împrumut şi să solicite împrumutul de la stat. Dacă statul a garantat 80% din acel împrumut, banca va solicita de la stat 800.000 de euro şi statul va trebui să plătească suma aceea. În condiţiile acestea, ANAF-ul va pune poprire pe toate conturile companiei începând de a doua zi, ceea ce înseamnă insolvenţă în 99,9% dintre cazuri“, avertizează Radu Georgescu.

Faptul că s-au înscris pe atât de multe companii pe platforma programului arată nevoia de cash din economie şi că întreprinderile nu vor putea să îşi susţină business-ul mai multe luni, crede el.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza pandemiei de COVID-19 să asigure capital de lucru şi de investiţii în contextul economic actual.

Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoarea creditelor obţinute de firme de la bănci. De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică decât creşterea din acest an.

Programul, fiind considerat schemă de ajutor de stat, a fost aprobat de Comisia Europeană cu condiţia să existe un plafon. Astfel, plafonul pentru subvenţionarea dobânzilor este în valoare de 781 mil. lei, iar plafonul maxim de garantare ajunge la 15 mld. lei.

În cadrul programului IMM Invest s-au înscris 22 de bănci fi¬nanţatoare care vor acorda cre¬dite/linii de credit pentru investiţii în valoare de până la 10 mil. lei, durata finanţării fiind de până la 72 de luni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.05.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.