Bancherii şi companiile din energie răsuflă uşuraţi: taxa pe activele financiare şi taxele suplimentare pentru companiile din energie au fost eliminate prin OUG 1/2020

13 ian 2020 Autor: Ramona Cornea

OUG nr. 1/2020 abrogă taxa pe activele financiare, elimină cerinţele suplimentare aplicabile fondurilor de pensii private şi modifică contribuţiile plătite de companiile din energie.

Mult aşteptata Ordo­nanţă de Urgenţă de abrogare a OUG 114/2018, care a introdus o taxă pe activele bancare, a cerut o majorare de capital suplimentară pentru fondurile de pensii şi a introdus o taxă pe energie, a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 9 ianuarie 2020, cu numărul 1. 

OUG nr. 1/2020 abrogă taxa pe activele financiare, elimină cerinţele suplimentare aplicabile fondurilor de pensii private, iar nivelul contribuţiei anuale companiilor din energie se va stabili anual prin ordin al preşedintelui ANRE. 

„Modificările din această ordo­nanţă au un caracter corector, după mai bine de un an de zile de discuţii pe tema efectelor negative ale acestor prevederi legislative aprobate fără consultare şi fără analize detaliate de impact“, spune Ramona Jurubiţă, country managing partner la KPMG. 

Taxa pe activele financiare era plătită de instituţiile bancare şi era calculată prin aplicarea unei cote de 0,4% sau 0,2%, în funcţie de cota de piaţă a băncii, la o bază compusă, în principiu, din activele financiare nete.

Deşi taxa pe activele financiare este abrogată, ea produce şi în 2020 efecte aferente anului 2019. Taxa pentru anul 2019 se declară până pe 25 august 2020, acesta fiind şi termenul limită până la care se regularizează diferenţele faţă de taxa pe active aferentă semestrului I al anului 2019.  „Abrogarea taxei este considerată binevenită de către mediul bancar, care şi-a exprimat în numeroase rânduri dorinţa de a activa într-o piaţă stabilă din punctul de vedere al modificărilor legislative şi în care asemenea iniţiative sunt în prealabil supuse consultărilor cu mediul de afaceri,” spune Ionuţ Măstăcăneanu, director, head of financial tax services, KPMG.  

OUG nr.1/2020 a eliminat cerinţele supli­mentare care privesc fondurile de pensii administrate privat. Practic, au fost eliminate cerinţele suplimentare de capital social în funcţie de nivelul contribuţiilor virate în anul calendaristic precedent şi se revine la echivalentul în lei al sumei de 4 milioane euro reprezentând capital social minim. Comisionul maxim de administrare este diminuat de la 1% la 0,5% din contribuţiile plătite. În domeniul energiei, OUG 1/2020 aduce modificări precum stabilirea anuală a nivelului contri­buţiei plătite de titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale prin ordin al preşedintelui ANRE şi devansarea termenelor de expirare a aplicării unor măsuri introduse prin OUG 114/2018. 

 „Abrogarea nivelului de 6,9% al ratei de rentabilitate a capitalului investit pentru calculul tarifelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice redeschide procesul de consultare dintre ANRE şi operatorii sistemelor de distribuţie pentru stabilirea nivelului acesteia. Acest fapt, împreună cu eliminarea taxei de 2% asupra veniturilor operatorilor din domeniul energetic titulari de licenţă, va conduce cel mai probabil la diminuări ale tarifelor reglementate cât şi cele neregle­mentate suportate de către consu­matorii finali”, spune Bogdan Văduva, partner, head of energy & natural resources la KPMG. 

Noua ordonanţă a abrogat şi prevederile OUG 114/2018 care privesc fondurile de pensii administrate privat. Astfel, au fost eliminate cerinţele suplimentare de capital social în funcţie de nivelul contribuţiilor virate în anul precedent şi se revine la echivalentul în lei al sumei de 4 milioane euro reprezentând capital social minim.

Comisionul maxim de administrare de la 1% din contribuţiile plătite la 0,5% din contribuţiile plătite, iar taxele de funcţionare pentru fondurile de pensii stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost şi ele plafonate la 10% din totalul comisioanelor de administrare. O altă modificare importantă este eliminarea opţiunii participanţilor la fondurile de pensii de a fi transferaţi la sistemul public de pensii.

„Aceste măsuri au pus acţionarii administratorilor fondurilor de pensii în faţa unei obligaţii de majorare a capitalului social la un nivel complet neanticipabil şi considerat excesiv şi au produs îngrijorări semnificative în piaţa pensiilor private şi în alte pieţe conexe, cum a fost cazul pieţei de capital. Chiar dacă, împreună cu echipele de management locale, acţionarii au reuşit sa răspundă obligaţiilor trasate, prezenta relaxare a cerinţelor de capital nu are cum să fie primita altfel decât într-o notă pozitivă şi de normalitate de către întreaga piaţa," spune Tudor Grecu, Partener, Head of Financial Services, KPMG.

Principalele modificări aduse de OUG 1/2020: 

♦ Taxa pe activele financiare se abrogă începând cu anul 2020;

♦ Taxele de funcţionare pentru fondurile de pensii stabilite de ASF au fost plafonate la 10% din totalul comisioanelor de administrare percepute de administrator;

♦ Opţiunea participanţilor la fondurile de pensii de a fi transferaţi la sistemul public de pensii a fost eliminată; 

♦ Nivelul contribuţiei anuale percepute de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale se stabileşte anual prin ordin al preşedintelui ANRE şi nu mai este stabilită la nivelul de 2% din cifra de afaceri;

♦ Începând cu 30 aprilie 2020, se abrogă nivelul de 6,9% al ratei de rentabilitate a capitalului investit, reprezentând costul mediu al capitalului investit înainte de impozitare pentru calculul tarifelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice; 

♦ Noul termen până la care se aplică furnizarea de energie electrică către consumatorii casnici în regim reglementat este 31 decembrie 2020, data iniţială de expirare a prevederii fiind 28 februarie 2022.

♦ Obligaţia producătorilor de energie electrică desemnaţi pentru a asigura cantităţile necesare furnizării de energie electrică către consumatorii casnici în regim reglementat este de asemenea devansată cu aceeaşi dată aplicabilă pentru prevederea menţionată anterior;

♦ Data de expirare a obligaţiei producătorilor de gaze naturale de a asigura gazele naturale necesare consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică la un preţ plafonat de 68 RON/MWh este devansată pentru 30 iunie 2020, data anterioară de expirare a prevederii fiind 28 februarie 2022.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.