Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa românească, a avut profit de 1,6 mld. lei în 2019, în creştere cu 33%. Horia Ciorcilă, preşedintele boardului: Continuăm investiţiile în tehnologie şi inovaţie. Continuăm să creştem rolul nostru în economie, urmărim provocările pieţei, dar şi eventualele oportunităţi

27 feb 2020 Autor: Claudia Medrega

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, a raportat pentru 2019 un profit net de 1,62 mld. lei, cel mai mare nivel din ultimii patru ani, evoluţia fiind influenţată de majorarea ve­niturilor - în condiţiile creşterii creditării - şi temperarea costurilor.

La nivel de bancă profitul a fost mai mare cu aproape 33% faţă de nivelul din 2018, în timp ce la nivel de grup avansul a fost de 46,6%, câştigul întregului grup financiar Banca Transilvania urcând în 2019 la 1,85 mi­liarde de lei.

Profitul raportat de banca din Cluj a fost influenţat de ascensiunea veniturilor în con­diţiile majorării creditării cu peste 6%, într-un context caracterizat de dobânzi mai mari. Totodată, creşterea temperată a chel­tu­ie­lilor operaţionale a influenţat câştigul băncii.

„Pentru BT, 2019 a fost un an bun, am crescut sustenabil, iar rezultatele demon­strea­ză situaţia noastră financiară solidă. Ca lider de piaţă avem responsabilităţi pe măsură faţă de România şi ştim că rolul nostru este esenţial pentru finanţarea economiei şi ambiţiilor românilor. Încercăm să facem mai mult decât banking“, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de adminis­traţie al Băncii Transilvania.

Banca Transilvania a reuşit să obţină anul trecut venituri operaţionale de peste 4 mld. lei, în creştere cu 12,2% comparativ cu înca­sările din 2018.

Soldul creditelor nete acordate de banca din Cluj a înregistrat în 2019 o creştere de 6,2% faţă de 2018, la 38,6 mld. lei. La nivelul întregului grup, volumul creditelor a depăşit 40 mld. lei.

Ascensiunea creditării a determinat şi creşterea activelor.

Activele grupului finan­ciar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut de 91,7 miliarde de lei, depăşind cu 17,8% nivelul din 2018. La nivel de bancă, activele au urcat la 87,4 miliarde de lei. Cotaţia acţiunilor Băncii Transilvania înregistra ieri la ora 17.00 o creştere de circa 1%, până la 2,52 lei/acţiune, iar capitalizarea băncii din Cluj a depăşit 13 mld. lei.

Banca are 64,66% capital românesc, peste 31.000 de investitori direcţi şi 7 milioane de investitori indirecţi.


 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.