Atracţia pentru Ameropa, ADM, Cargill şi Glencore: comerţul cu cereale a ajuns la 4,5 miliarde de euro

23 sep 2018 Autor: Roana Rotaru

Comerţul cu cereale, seminţe, furaje şi tutun neprelucrat, un sector în care activează traderii de cereale şi distribuitorii de materii prime agricole, a crescut cu 4,5% în ultimul an, ajungând la 25,6 mld. lei (5,6 mld. euro) în 2017, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

În 2017, în comerţul cu cereale activau 1.452 de companii, care împre­u­nă aveau 7.635 de sala­riaţi, potrivit sursei citate.

Afacerile traderilor de cereale au crescut în acelaşi ritm în care a crescut şi sectorul cultivării ce­rea­­lelor şi a plantelor oleaginoase, sec­tor care a înregistrat un avans de 4,8% în ultimul an, ajungând la 18,6 mld. lei (4 mld. euro) în 2017, potrivit datelor ONRC. În perioada 2016-2017, peste 250 de ferme de cultura mare au tras obloa­ne­le, sectorul pierzând în jur de 650 de salariaţi, potrivit sursei citate.

După cifra de afa­ceri obţinută în 2017, liderii tradingului cu ce­reale au fost elveţienii de la Ameropa Grains, care i-au detronat pe ame­­ri­canii de la ADM Ro­­mâ­nia Trading, obiş­­­nuiţi în ultimii ani să ocupe primul loc to­pul celor mai mari tra­deri de cereale din Ro­mânia. După ei, următoarele poziţii în top sunt ocupate de COFCO In­ter­national (China), Cargill (SUA) şi Glencore (Elveţia).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.